Belépek a Pártba

Csatlakozz hozzánk, ha Te is azt szeretnéd, hogy a lakóhelyeddel kapcsolatos legfontosabb döntések helyben szülessenek meg! Most Te is tehetsz érte, hogy az önkormányzatok megerősödjenek, és jobban képviseljék a helyiek érdekeit. Ha úgy érzed, tudsz ránk időt szakítani, ha van kedved részt venni rendezvények szervezésében, akciók lebonyolításában, szórólapok terjesztésében, ha úgy gondolod, tudsz nekünk segíteni céljaink elérésében: csatlakozz hozzánk, légy az aktivistánk!

26 december
2017
HÍR
207 látogató

Fodor Gábor: tovább küzdünk a demokráciáért, a szabadságért 2018-ban is

Fodor Gábor évértékelő interjút adott a Heti TV-nek, ahol a pártelnök a Liberálisok legfontosabb törekvéseit vette sorra – nem feltétlenül fontossági sorrendben. Szóba került a kannabisz legalizációja, az eutanázia, az állam és az egyház szétválasztása, Magyarország uniós elköteleződése és a civil szervezetek védelme is.
 
1. A kannabisz legalizációja és dekriminalizációja azért tartozik a legfontosabb céljaink közé, mert a kormány megfélemlítő módszere láthatóan nem vezet sehova. Több amerikai és európai állam a példa arra, hogy a dekriminalizáció nem növelte a kannabisz fogyasztását, a feketekereskedelmet ellenben visszaszorította. A kannabisznak ezen felül számos gyógyító, fájdalomcsökkentő hatása is van, amit az egészségügyben, gyógyászatban hatékonyan lehetne alkalmazni, a Liberálisok ezért küzdenek párhuzamosan a kannabisz orvosi, illetve teljes körű legalizálásáért.
 
2. A Liberálisok nézetei szerint mindenkinek veleszületett joga elönteni, hogyan éli az életét, egészen addig, amíg azzal mások szabadságát nem korlátozza. A szabadság eszméjéhez az is hozzátartozik, hogy ne csak az életünk, de a halálunk felett is rendelkezhessünk – a Liberálisok másik fontos ügye éppen ezért az eutanázia. Ideje társadalmi vitát kezdeni arról, hogyan lehet szabályozni az aktív eutanáziát, hogy mi történjen azokkal a gyógyíthatatlan betegekkel, akik a méltó végstádiumot választanák. Az emberi méltóság mindenekfölött való mivoltának ellentmond az emberhez nem méltó élet vállalásának kötelezettsége. Senkit nem lehet arra kötelezni, hogy akarata ellenére életben maradjon, éppen ezért tovább küzdünk az eutanáziáért, illetve az erről szóló társadalmi vita indításáért 2018-ban is.
 
3. A Magyar Liberális Párt ugyancsak fontos törekvése az egyházi iskolák előnyeinek visszaszorítása a világiakéval szemben. Az utóbbi időben számos alkalommal adtak át egyházi kezelésbe oktatási intézményeket, tették ezt a szülők és a diákok megkérdezése nélkül. A gimnáziumi férőhelyek csökkentésével, valamint az egyházi iskolák kiemelt támogatásával a kormány egy hozzá világnézetileg közel álló, szűk rétegnek kíván kedvezni, a keresztény-konzervatív elitet akarja helyzetbe hozni más társadalmi csoportok kárára. A Liberálisok szerint ez a helyi közösségek autonómiájának, a helyi demokráciának a semmibevétele. Azzal, hogy az állami fenntartású intézményekben tanuló diákokra kisebb fejpénz jut, mint az egyházi iskolákba járó társaikra, az állam a lelkiismeret szabadságát korlátozza, másokat pedig egyházak által fenntartott iskolákba kényszerít, annak ellenére, hogy távol áll tőlük a vallásosság. Fodor Gábor ezért indítványozta korábban, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja meg az iskolák finanszírozását. 
4. A Liberálisok külpolitikai célja egy olyan Európa iránt elkötelezett program kidolgozása, amely valódi alternatívája lehet a Magyarországot elszigetelő, a szabad világtól és demokrata szövetségeseinktől elszakító, öntörvényű és agresszív orbáni külpolitikának. Magyarország az Európai Unióhoz, a fejlődő Nyugathoz tartozik a választók többsége szerint is. A Republikon kutatása kimutatta, hogy a magyarok többsége az EU-val való kapcsolatokat erősítené, és nem Oroszországhoz közeledne.
5. A Liberálisok régóta küzdenek a civil szervezetek függetlenségéért, autonómiájuk megteremtéséért, amire az Orbán-kormány gyűlöletkeltő lejáratókampánya idején különösen nagy szükség van. A Magyar Liberális Párt egy olyan átlátható költségvetési támogatási rendszert hozna létre, amely független a szűklátókörű hatalompolitikai manőverektől. A civil függetlenség garantálása érdekében a Liberálisok nem először javasolják, hogy az SZJA civil szervezeteknek felajánlható része emelkedjen 1-ről 2 százalékra. Fodor Gábor egy erről szóló módosító javaslatot is benyújtott a parlamentnek. A nagy botrányt kavart pécsi eset után – amikor csak azért nem kapott irodát egy szegénység ellen, az emberi jogok érvényesüléséért küzdő civil szervezet, mert Soros György támogatja őket – a Liberálisok az Alkotmánybírósághoz, illetve az emberi jogok biztosához is fordultak. Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz arra buzdítja a helyi közösségeket, hogy üldözzék el, lehetetlenítsék el az emberiséget leginkább sújtó problémák felszámolásáért tevékenykedő civil szervezeteket. A Magyar Liberális Párt 2018-ban is azért fog küzdeni, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő. Tovább harcolunk egy piacgazdaságra, jogállamra épülő, emberséges, demokratikus, nyugati ország felépítéséért.
Hozzászólás


01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
13 augusztus 2016
HÍR
A Liberálisok aktív részvételre buzdítják az ellenzéki szavazókat
A Liberálisok arra kérik az európai értékek iránt elkötelezett szavazókat, hogy ne kockáztassák hazánk uniós tagságát tétlenséggel. Aktív részvételükkel járuljanak hozzá, hogy Magyarország továbbra is az unió tagja maradhasson.
13 július 2016
HÍR
Liberálisok: Magyarország veszít az UBER távozásával
A Liberálisok csalódottan fogadják az Uber döntését, mely szerint felfüggesztik tevékenységüket Magyarországon. Ugyanakkor megértjük a cég vezetését, hiszen nem volt semmiféle valós kormányzati szándék a megegyezésre.
29 június 2016
HÍR
Sem Volner, sem mások szabadságjoga nem lehet politikai játékszer
A Liberálisok elítélnek minden személyiségi és alkotmányos jog elleni cselekményt, történjen az bárkivel, legyen annak elszenvedője egy egyszerű állampolgár, vagy egy országgyűlési képviselő.
19 április 2016
HÍR
Európa menekültpolitikája áll a Liberálisok brüsszeli tárgyalássorozatának középpontjában
Brüsszelben tárgyal ma az ALDE vezető tisztségviselőivel Fodor Gábor pártelnök és Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője. A tárgyalások középpontjában az EU menekültpolitikája áll.

Események

Videók