Belépek a Pártba
22 március
2017
HÍR
599 látogató

Fodor Gábor normakontrollt kér a jogi határzárral kapcsolatban

Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok külügyi szakpolitikusa szerdán tájékoztatta a sajtót, hogy Fodor Gábor, országgyűlési képviselő, a Liberálisok elnöke levélben fordult Dr. Székely Lászlóhoz, az alapvető jogok biztosához, amelyben kérte, hogy éljen a törvényben biztosított jogával, és kezdeményezze a határőrizeti rend szigorításról szóló törvény alkotmánybírósági felülvizsgálatát.

Fodor Gábor korábban Áder Jánost kérte, hogy ne írja alá a törvényt, és kérjen alkotmánybírósági előzetes normakontrollt. Sajnálatosnak tartjuk, hogy a köztársasági elnök a megalapozott aggályok ellenére aláírta a törvényjavaslatot. A Liberálisok kezdettől élesen ellenezték a benyújtott törvényjavaslatot, mert véleményük szerint az sérti az emberiesség és az emberhez méltó bánásmód alapvető követelményét, tételesen ellentétes a magyar alkotmány előírásaival, és számtalan ponton ütközik Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel.

Alkotmányos aggályaink szerint a törvény elfogadásával sérül a menedékkérők tisztességes eljárásához való joga, a bírói felülvizsgálat lehetősége, valamint a családok és gyermekek jogai. A törvény ellentétes az Európai Jogok Európai Egyezményével is, mint ahogy erre a strasbourgi emberi jogi bíróság legutóbbi ítélete két jogellenesen fogva tartott bangladesi menedékkérő esetében is rámutatott. Az ENSZ genfi menekültügyi konvenciójának 31. cikkelyével is ellentétes, amely a fogvatartást csak egyedi elbírálás alapján és csak indokolt esetben engedélyezi. Hasonló ütközés áll fenn az EU menekültügyi irányelvével is, ezért az ügyben nagy valószínűséggel kötelezettségszegési eljárás is indul a magyar kormány ellen.

Mindenezek alapján kijelenthető, hogy jogilag védhetetlen az elfogadott törvény, amely Magyarországnak újabb súlyos presztizsveszteséget okoz, és megerősíti azt a kedvezőtlen képet, amely a kormány menekültpolitikája miatt kialakult hazánkkal kapcsolatban.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK