Belépek a Pártba
15 március
2015
HÍR
790 látogató

Fodor Gábor március 15-i, ünnepi beszéde

Tisztelt Ünneplő Honfitársaim!

Ady Endre kompországnak nevezte Magyarországot. Olyan országnak, amelyik két part között hánykódik: keleten nem akar, nyugaton nem képes kikötni.
És valóban, a történelem során hol a külső erők lökték egyik vagy másik irányba a hajónkat, hol a legénység bizonytalankodott. Időnként olyanok vették át az irányítást, akik a keleti, máskor szerencsére olyanok, akik a nyugati partot akarták elérni. A népet, azaz az utasokat ritkán kérdezték meg arról, merre akarnak menni. Ha viszont megkérdezték, ők mindig a nyugatot választották.

Ha a három legfontosabb nemzeti ünnepünkre gondolunk, mindhárom a nyugat választásának szimbóluma.
Augusztus 20: a kereszténység és Európa választása.
Március 15: a polgárosodás és a szabadság választása.
Október 23: a szovjet elnyomás, a keleti nyitás helyett a demokrácia és a köztársaság választása.

Kedves Barátaim!
A nemzeti emlékezet a legjobb iránytű. Pontosan megmutatja, hogy a magyar nép milyen értékrendet tart magáénak és merre szeretne tartani. Nem lehet véletlen, hogy a magyar nép azokat a történelmi eseményeket ünnepli meg, amikor az ország a két part között hánykódva egyértelműen a nyugati irányt választotta.
Kivétel nélkül.

Ezek a nemzeti ünnepeink állásfoglalások. Állásfoglalások a nyugati értékek mellett. Március 15-e a legjobb példa minderre. Mint tudjuk, a forradalom eszméi Párizsból Bécsen át nyugatról érkeztek Budapestre. Szabadság, jogegyenlőség, felelős kormányzás – ezt követelték a 12 pont megfogalmazói. Tőke, ipar, polgárosodás – ezt ajánlotta Széchenyi kicsivel korábban szintén nyugati minta alapján. A kor nagyjai Párizsra és Londonra vetették vigyázó szemeiket, nem Moszkvára.Kossuthnak és Széchenyinek Franciaország és Anglia volt a sztárállam, nem Oroszország és Törökország.

Kedves Barátaim!

’48-ban a forradalom eszméje nyugatról érkezett, és a szabadságharcunkat keletről verték le. ’56-ban ugyanez történt. A magyarok a nyugati világ szabadságét akarták, a forradalmunkat megint keletről fojtották el. Mindig választani kell nyugat és kelet között. Ma is választani kell. Nekünk is választani kell. Mondjunk nemet Paksra, a Putyinnal történő barátkozásra, az USA-ból kitiltott korrupt tisztviselők mentegetésére, az azeri gyilkos kiadatására, a Fidesz keleti nyitására. Mondjunk igent az amerikai kapcsolatok rendezésére, Brüsszellel az együttműködésre, a liberális demokráciára.

Európa vagy Moszkva – ez a kérdés: válasszatok!
Nyugati nyitás vagy keleti nyitás – ez a kérdés: válasszatok!
A lengyel barátaink vagy az orosz medve – ez a kérdés: válasszatok!

Honfitársaim!

A történelmünk és a nemzeti ünnepeink köteleznek minket. Nem hagyhatjuk azt, hogy a Fidesz elszakítson bennünket a nyugati parttól. Nem hagyhatjuk azt, hogy ránk kényszerítsék a maguk keleties értékrendjét. Nem hagyhatjuk azt, hogy Moszkva illiberális állama felváltsa Európa liberális demokráciáját.

Mi már döntöttünk. Legalább háromszor.
’89-ben döntöttünk a rendszerváltásról. 1997-ben döntöttük a NATO-csatlakozásról. és 2003-ban döntöttünk az EU-csatlakozásról. Már nem vagyunk kompország. Magyarország a nyugathoz tartozik.

Éljen a magyar szabadság, éljen a szabadságszerető Nyugat, éljen a Haza!

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK