Belépek a Pártba
07 március
2018
HÍR
607 látogató

Fodor Gábor: amit a Fidesz képvisel, az nagyon távol áll a jogállamtól

Szerdán a Parlament épületében ült össze az a parlamenti vizsgáló bizottság, amelyet az ellenzék képviselői hívtak össze, és amelynek az OLAF-botrány felderítése lenne a feladata. A bizottság munkájában részt vesz a Magyar Liberális Párt elnöke, Fodor Gábor is, viszont a meghívott kormánypártiak, maga a miniszterelnök, Seszták Miklós, vagy a botrány legfontosabb szereplője, Orbán Viktor veje nem jöttek el.

Fodor Gábor az ülésen felszólalva elsőként azt emelte ki, hogy a 90-es és a 2000-es években ő maga, vagy a pártjának képviselői mindig részt vettek az akkori vizsgálóbizottságok munkájában, még akkor is, amikor – többek között a Fidesz – a kormánnyal szemben akart vizsgálódni. Amit a Fidesz most képvisel, az nagyon távol áll a jogállamtól – fogalmazott Fodor.

Ezután a Liberálisok elnöke négy pontban foglalta össze, mi is lenne a feladata a vizsgálóbizottságnak. Hangsúlyozta: kérdéseket tesz fel, amelyekre előbb-utóbb a kormányzatnak válaszolnia kell.

Az első kérdés: mi is a kormány viszonya az Unióhoz? Már csak azért is, mert a Fidesz-kormány folyamatosan harcol az Unió – és most már az ENSZ ellen is -, ugyanakkor az onnan érkező pénzt elfogadja. Világosan mondja ki a kormány: mi ez a viszony? Harc és a pénz együtt?

Fodor Gábor a második helyen az OLAF-ot említette, azt ugyanis, hogy miként viszonyul az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz a kormány, hiszen a 4-es metró ügyében autentikusnak tartották ezt a Hivatalt, most viszont nem. Tisztázzák ezt a viszonyt is! – szólított fel Fodor.

A harmadik pontban a pártelnök először Lánczi András elhíresült mondatát idézte, amely szerint az oligarchák helyzetbe hozása nem korrupció, hanem a Fidesz politikájának lényege. Tisztázni kellene tehát, hogy a kormány hogyan gondolkodik a nemzeti tőke helyzetbe hozásáról, milyen szabályok vonatkoznak rá, illetve melyek nem.

Az utolsó pontban arról beszélt a Liberálisok elnöke, hogy miként működhetnek kormányzati nyomás alatt azok az intézmények – a Gazdasági  Versenyhivatal, az Állami Számvevőszék, az ügyészség -, amelyeknek függetlenként kellene a munkájukat végezni. Tisztázzuk tehát – hangsúlyozta Fodor -, hogyan tudják a feladatukat ezek az intézmények ilyen körülmények között ellátni.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK