Belépek a Pártba
10 február
2016
HÍR
436 látogató

Fodor Gábor a köztársasági elnökhöz fordul a postatörvény módosítása esetén

A Liberálisok szerint elfogadhatatlan, hogy a Fidesz úgy akarja módosítani a postai szolgáltatásokról szóló törvényt, hogy üzleti titokra hivatkozva eltitkolhassák, mire költik az adófizetők pénzét az állami cégnél. A Liberálisok a javaslat azonnali visszavonását követelik.

A Fidesz ezzel  a törvénymódosítóval tovább korlátozná az állampolgári alapjogokat, végképp felszámolva az állami vagyonnal való gazdálkodás nyilvánosságát, az elszámoltathatóságot, s utat engedve a most már titokban tartható szabadrablásnak. A Magyar Posta állami intézmény, s mint ilyen, az adófizetők pénzéből gazdálkodik, az állampolgároknak tehát joguk van megismerni a vállalat szerződéseit és működését csakúgy, mint minden más állami pénzből gazdálkodó szervét is.

A Németh Szilárd által benyújtott javaslatban a Fidesz tovább szűkítené az információs szabadságot. Most próbaképpen egy egész állami vállalatot és annak érdekeltségeit vonnák ki a közérdekű adatok nyilvánosságra hozásának kötelezettsége alól. A tervezet indokolásában a Fidesz képmutató módon az állami vagyon védelmére, az alaptörvényben garantált tisztességes gazdasági verseny érvényre juttatására, az információs önrendelkezési jogra hivatkozik, jóllehet az információs szabadságról szóló törvény ma is lehetőséget ad az adatok kiadásának megtagadására, ha az aránytalanul súlyos gazdasági sérelmet okozna. A bírói gyakorlat azonban rendszerint ennek megalapozott igazolását követelte meg az érdekeltektől, amit úgy látszik, megelégelt a Fidesz.

Amennyiben Németh Szilárd nem vonja vissza javaslatát és azt a kormánypártok megszavazzák, úgy Fodor Gábor a köztársasági elnökhöz fordul és arra kéri, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a postai szolgáltatásokról szóló 2012 . évi CLIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat előzetes normakontrollját, mert az ellentétes az Alaptörvénnyel.

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK