Belépek a Pártba

Csatlakozz hozzánk, ha Te is azt szeretnéd, hogy a lakóhelyeddel kapcsolatos legfontosabb döntések helyben szülessenek meg! Most Te is tehetsz érte, hogy az önkormányzatok megerősödjenek, és jobban képviseljék a helyiek érdekeit. Ha úgy érzed, tudsz ránk időt szakítani, ha van kedved részt venni rendezvények szervezésében, akciók lebonyolításában, szórólapok terjesztésében, ha úgy gondolod, tudsz nekünk segíteni céljaink elérésében: csatlakozz hozzánk, légy az aktivistánk!

06 július
2017
HÍR
316 látogató

Fodor Gábor a kormány helyett megköszönte Soros Györgynek, amit Magyarországért tett

Az ötvenes évek óta nem vezettek olyan visszataszító állami gyűlöletkampányt Magyarországon, amelynek céltáblájává egy embert pécéztek ki, aki ráadásul egyébként harminc éven át rendkívül sokat tett hazánkért, sokszor éppen a magyar állam helyett. Ez a felháborító, nem pedig Soros György tevékenysége. A Liberálisok szerint az Orbán-kormány propagandája és megbélyegző törvényei elsősorban a szabad magyar civilek és a szabad magyar oktatás ellen irányulnak, azonban itt az ideje a szolidaritás kifejezésének Soros György irányában is. Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke ezért levéllel fordult az adófizetői milliárdokból rágalmazott magyar filantróphoz.

Tisztelt Soros György, Kedves Gyuri!

 

Először is szeretném megköszönni neked azt az önzetlen segítséget, amelyet – rendszereken átívelő módon – Magyarországnak nyújtasz immár több, mint három évtizede. Ez a segítség különösen fontos azokban az időkben, amikor a politikai hatalom képviselői nem szövetségest, hanem nyugati ügynököt, megbélyegezendő és üldözendő ellenséget látnak az alulról építkező civil szervezetekben. Személyes emlékeim megerősítik ezt az érzést. 1988-1989-ben nem kis részben a Soros Alapítvány támogatásával tudták az új ellenzéki mozgalmak létrehozni szervezeteiket. Az alapítvány által adott erkölcsi támogatás, az ösztöndíjak, valamint a technikai eszközök nélkül nem számíthatott volna átütő sikerre az állampárt ellenzéke, a formálódó magyar civil társadalom. Nem túlzás azt állítani, hogy a Soros Alapítvány tevékenysége kellett ahhoz a demokratikus, jogállami átalakulás megvalósulásához, amely az 1990-es rendszerváltásban és az azt követő sikeres évtizedben teljesedett ki. Igen sajnálatos, hogy harminc év után újra az aktív állampolgárban látják a legnagyobb veszedelmet a hatalom birtokosai. Az ilyen politika azonban saját magát leplezi le. Aki a civil társadalomtól retteg, az a saját népétől fél.

Célod Magyarországon már a ‘80-as évek közepe óta a nyílt társadalom megteremtése volt, amelyben demokratikus keretek között a szabad, cselekvő, a világ folyamataiba betagozódni képes polgárok akarnak tenni boldogulásuk, gyarapodásuk érdekében. A nyílt társadalom garanciája éppen a civil szervezetek léte, amelyek akár a határokon átnyúlva is tudnak együttműködni a közös jó érdekében. Nem véletlen, hogy a kormány támadása ellened, és az általad támogatott civil szervezetek ellen irányul. Holott aktív civil szféra nélkül nincs önálló kezdeményezés, vállalkozó kedv, és nem érvényesülhet a hatalom kritikája. Ellenségeket kereső ingerült ország, mindenre kiható hatalmi kontroll, kiszolgáltatott emberek, leszakadó rétegek és régiók: ezzé lett a Fidesz víziója Magyarországról.

A nemzeti konzultációnak csúfolt kampányhadjárat végén Orbán Viktor teljes konszenzusról beszélt. Talán megnyugtat, hogy az egész országot elborító plakáthadjárat, és a médiából ömlő propaganda ellenére sem gondolja azt a többség, hogy kárt okoznának az általad is támogatott civil szervezetek, amelyek őrködnek a közpénzek jogszerű felhasználása, az állam átlátható működése és a partvonalon kívülre szorultak jogainak védelme felett. Írom ezt úgy, hogy egykori kormánytagként bizony minket is ellenőriztek hasonló szervezetek. Tették ezt nagyon helyesen, hiszen az ő dolguk a politikai és gazdasági hatalommal szemben a civil érdek képviselete. A kampány legújabb szakaszában – közpénzek milliárdjait sem kímélve – immár a te arcmásoddal riogat a kormány, holott Magyarország képviselőinek csak egyetlen szót kellene mondania neked, mégpedig azt, hogy „köszönjük!”

Legutóbbi cikkedben úgy fogalmazol: “… megtanultam, hogy a demokráciát nem lehet külföldről szállítani. Azt a népnek magának kell kivívnia és megvédenie. Csodálom a magyarok bátorságát, amivel szembeszállnak Orbán maffiaállamának szemfényvesztésével és korrupciójával.” Mi, magyar liberálisok azon dolgozunk, hogy a nyílt társadalom, a civil szervezetek szabadságának támogatói megtalálják politikai képviseletüket. A demokrácia úgy védhető meg, ha a demokratikus erők képesek egységesen fellépni a nyílt társadalom, és a szabadság ellenségeivel szemben.

 

Munkádban további sikereket és jó egészséget kívánva, barátsággal üdvözöl,

 

 

 

Fodor Gábor

Hozzászólás


26 július 2016
HÍR
Liberálisok: A Jobbik újra a radikalizálódás útjára lépett?
13 augusztus 2016
HÍR
A Liberálisok aktív részvételre buzdítják az ellenzéki szavazókat
A Liberálisok arra kérik az európai értékek iránt elkötelezett szavazókat, hogy ne kockáztassák hazánk uniós tagságát tétlenséggel. Aktív részvételükkel járuljanak hozzá, hogy Magyarország továbbra is az unió tagja maradhasson.
13 július 2016
HÍR
Liberálisok: Magyarország veszít az UBER távozásával
A Liberálisok csalódottan fogadják az Uber döntését, mely szerint felfüggesztik tevékenységüket Magyarországon. Ugyanakkor megértjük a cég vezetését, hiszen nem volt semmiféle valós kormányzati szándék a megegyezésre.
29 június 2016
HÍR
Sem Volner, sem mások szabadságjoga nem lehet politikai játékszer
A Liberálisok elítélnek minden személyiségi és alkotmányos jog elleni cselekményt, történjen az bárkivel, legyen annak elszenvedője egy egyszerű állampolgár, vagy egy országgyűlési képviselő.
19 április 2016
HÍR
Európa menekültpolitikája áll a Liberálisok brüsszeli tárgyalássorozatának középpontjában
Brüsszelben tárgyal ma az ALDE vezető tisztségviselőivel Fodor Gábor pártelnök és Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője. A tárgyalások középpontjában az EU menekültpolitikája áll.

Események

Videók