Belépek a Pártba
10 május
2019
HÍR
1880 látogató

Európa-napi fórumot tartottak a Liberálisok Hernádon

2019. május 9-én, Európa napján tartott fórumot a Magyar Liberális Párt hernádi csoportja a Szluka Étteremben. A nagyszámú érdeklődőt vonzó esemény előadói Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke, Mészárosné Mladoniczki Anna, az MSZP Pest megye 10. számú választókerületének elnöke, valamint Chladek Tibor, a Liberálisok Pest megyei és hernádi elnöke, a Magyar Liberális Párt és az MSZP közös hernádi polgármester-jelöltje voltak.

Chladek Tibor meghívására szép számú érdeklődő gyűlt össze május 9-én 17 órakor a hernádi Szluka Étteremben a Liberálisok Európa napi-fórumára. A rendezvény házigazdája köszöntőjében elmondta: az egységes Európa gondolata a II. világháború esztelen pusztítása után fogalmazódott meg az európai vezetőkben, hogy a háborút szító nacionalizmus és az ártatlan polgárok millióinak halálához vezető fasizmus végképp a történelem szemétdombjára kerüljön, hogy a kontinens országainak békés együttműködése és integrációja legyen a jövő útja. „Az ember és ember valamint ország és ország közé kerítéseket emelő nacionalizmus és idegengyűlölet helyett az egymás iránti tisztelet, a tolerancia, a szabadság és a szeretet értékei jelentik a valódi európai jövőt Magyarország számára” – fogalmazott.

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke előadása elején méltatta Chladek Tibort, akit kitűnő íráskészséggel és kommunikációs képességekkel bíró, szorgalmas és nagy munkabírású fiatal politikusként jellemzett, és akinek munkájára a jövőben is épít a Magyar Liberális Párt. A pártelnök egyúttal abbéli reményét fejezte ki, hogy a hernádi polgárok bizalmat szavaznak majd neki az őszi önkormányzati választásokon. „Tibor őszintén hisz azokban az európai, liberális és polgári értékekben, amelyekről köszöntőjében is beszélt, a mai cinikus magyarországi viszonyok között ez óriási emberi érték” – fogalmazott Fodor Gábor.

A Liberálisok elnöke hangsúlyozta: a magyar polgárok büszkék lehetnek arra, hogy az 1989-90-ben lezajlott rendszerváltás eredményeképpen Magyarország kelet helyett a nyugatot választotta, és büszkék lehetnek arra is, hogy 2004. május 1-én hazánk csatlakozott az Európai Unióhoz. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kormány a valódi társadalmi problémák megoldása helyett kizárólag a migráció hamis démonával riogatja a választópolgárokat, miközben az ország sok szempontból hasonló képét mutatja, mint a rendszerváltás előtt, a Kádár-rendszerben. „Orbán Viktor egyre jobban eltávolodik az Európai Néppárt által képviselt értékektől, EU-ellenes, szélsőjobboldali politikusok barátságát keresi saját korábbi kereszténydemokrata szövetségesei helyett. Az illiberális rendszert építő miniszterelnök nem csak az európai jobbközép-konzervatív pártoknak, korábbi pártcsaládjának, de az Európai Unió alapértékeinek is hátat fordított, az általa képviselt kereszténydemokrácia pedig szöges ellentétben áll mindazzal, amit például Ferenc pápa képvisel”- fogalmazott.

A pártelnök elmondta, a Liberálisok a teljes körű demokratikus ellenzéki összefogás hívei voltak, ennek hiányában nem indulnak az EP-választáson, mert az ellenzék megosztottsága elveszített szavazatokhoz vezet és így a kormánypártok által elnyerhető mandátumok számát növeli. Ettől függetlenül mindenkit arra biztatott, hogy vegyen részt a május 26-i választáson, és a nézeteihez legközelebb álló demokratikus ellenzéki pártra adja a voksát.

Mészárosné Mladoniczki Anna, az MSZP Pest megye 10. számú, monori központú választókerületének elnöke Európa napján a közelgő Európai Parlamenti választások fontosságára hívta fel a figyelmet. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az EP-választásra nem jött létre széleskörű ellenzéki összefogás, de hangsúlyozta azt, hogy az MSZP és a Párbeszéd közös ellenzéki listát állított. „Családunk, gyermekeink, unokáink jövője múlik azon, hogy milyen utat választunk Magyarország számára, hogy az Európa-párti vagy a szélsőjobboldali, Európa-ellenes erők lesznek többségben. Katasztrofális helyzetben van a magyarországi egészségügy, a közoktatás, szociális válság van ma Magyarországon, ezen változtatni szeretnénk, és ehhez egy nagyon fontos lépés az Európai Parlamenti választás” – fogalmazott a szocialista politikus.

A fórum második részében Chladek Tibor ismertette polgármester-jelölti programjának főbb elveit. A program a „Mindenki Hernádja” címet viseli, alapértékei pedig a szabadság és a szolidaritás. „Hernádon ugyanazok a folyamatok zajlanak, mint szerte az országban. Az ország és településünk lakossága egyaránt kettészakadt a kiváltságos kevesekre és a hétköznapi gondokkal küzdő sokakra. A mi álmunk az európai Hernád, ahol megvalósulnak az esélyegyenlőség, a szociális biztonság, az állampolgári jogok eszményei, amely nem csak a kiváltságos kevesek, de valóban mindenki Hernádja, minden itt élő polgár közös otthona lehet – fogalmazott a Liberálisok és az MSZP közös hernádi polgármester-jelöltje.

A rendezvény – amelynek résztvevőit a szervezők hidegtálakkal és üdítőitalokkal vendégelték meg – az előadókhoz intézett kérdésekkel és kötetlen beszélgetéssel zárult.

 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK