Belépek a Pártba
10 február
2017
HÍR
1354 látogató

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek részére

Tisztelt Érsek Úr!

A napokban értesültem a sajtóból, hogy az Alföldi Róbert által rendezett a Passió XXI. című, profán, zenés passiójáték szabadtéri megrendezésére azért nem kerülhetett sor, mert az Ön nyomására azt végül nem engedélyezte a ferencvárosi önkormányzat. A mű producerének, Rosta Máriának az ötletet a több ezer hívő és nem hívő néző előtt Manchesterben megtartott passiójáték adta. A mű nem mellesleg elnyerte a helyi vallási vezetők tetszését.

Magyarországon – a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett – mindenkinek joga van akár a nyilvánosság előtt kifejeznie véleményét művészeti, esztétikai kérdésekben. Ez a jog azonban nem sértheti a művészet alaptörvényben garantált szabadságát. Felvetődik a kérdés, hogy a Magyar Katolikus Egyház vezetője miért érzi úgy, hogy jogában áll korlátot szabnia a művészi, alkotói szabadságnak.

Különösen figyelemreméltó ez annak tekintetében, amit II. János Pál pápa mondott 1991-es látogatásakor a Magyar Tudományos Akadémián. Őszentsége úgy fogalmazott, hogy az Egyház “elismeri és követeli a tudományos kutatás és a művészi alkotás szabadságát és autonómiáját. A történelem arra tanít bennünket, hogy igen káros, ha a szellem tevékenységét megbénítják azzal, hogy az uralkodó ideológia követelményeinek szolgálatába állítják. A kultúrának szüksége van az igazi szabadságra még a vallásos hittel szemben is.”

Kérem, hogy ossza meg velem álláspontját a művészi szabadság kérdésében, valamint ismertesse szerepét a konkrét eset kapcsán.

 

Mély tisztelettel,

 

Sermer Ádám

elnök, LiFT – Liberális Fiatalok társasága

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK