Belépek a Pártba
01 március
2017
HÍR
456 látogató

Ellenzékiek szerint nemzetbiztonsági kockázat a letelepedési kötvények rendszere

Budapest, 2017. március 1., szerda (MTI) – A letelepedési kötvények rendszerét vizsgáló ellenzéki “árnyékbizottság” szerint ezeknek a kötvényeknek az eladása nemcsak veszteséget okoz, de nemzetbiztonsági kockázatot is jelent az ország számára.

Az ellenzéki képviselőkből létrehozott testület szerdai ülésére a témával foglalkozó újságírókat hívtak meg.
Az eseményt követő sajtótájékoztatón Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke azt mondta, az újságírók úgy látták: a kormány állításával szemben a letelepedési kötvények veszteségeset termelnek az ország számára, aminek összege a becslések szerint jelenleg mintegy 12 milliárd forint. A szövevényes offshore-háttér rendkívül komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország és az EU számára, ugyanis nagyon sok kétes, akár bűnözői háttérrel rendelkező ember is letelepedési kötvényhez juthat – folytatta, homályosnak nevezve az ügyletben részt vevő ügyvédi irodai háttér tevékenységét is.
A jobbikos Staudt Gábor azt mondta, az ülés során súlyosbodtak pártja már korábban is meglévő félelmei, az látszik, hogy mind a vevői, mind az eladói oldalon jelen lehetnek bűnözői körök. Ez utóbbi azért is aggályos, mert a “zűrös ügyletek” hátterét a magyar állam adja – érvelt.
A Jobbik a kötvényüzletet elsősorban biztonságpolitikai kérdésnek tartja – fogalmazott a képviselő. Szerinte az fel sem merülhet, hogy gazdaságilag jó döntés volt a kötvényárusítás megkezdése, de ennél is fontosabb, hogy miközben a kormány harcot kezdeményezett a szegény migránsok ellen, “kitárta a kapukat” a gazdag migránsok előtt.
Staudt Gábor megerősítette a Jobbik alaptörvény-módosítási szándékát a rendszer kivezetése érdekében. Hozzátette, hogy a kötvények révén érkező közel húszezer ember átvilágítása horribilis összegekbe kerül, és ha ennek árát levonják a bevételekből, akkor az addig is negatív gazdasági mérleg még rosszabb lesz.
Heltai László, az LMP gazdasági szakszóvivője úgy értékelt, hogy a letelepedési kötvények ügye elválaszthatatlan az offshore ügyektől. Ezeket a csatornákat fel kell tárni, az LMP törvényjavaslata büntetné azt, aki a magyar állam nevében szerződést köt offshore cégekkel vagy pénzt juttat nekik – mondta, az ügyvédi közösség tevékenységének szabályozását szorgalmazva.
A független Demeter Márta szerint a kormány egy szűk kör anyagi hasznáért cserébe “eladja” a magyar emberek biztonságát. Az ügynek politikai, személyi és szakmai felelősei is vannak, mert az állami intézményrendszer kiszolgálja a politikai megrendeléseket – vélekedett.
A független Szabó Szabolcs azt mondta, hogy pártja, az Együtt, egyszerű lopásnak tartja az “egész bizniszt”, és ezt a meghívott vendégek is megerősítették bennük: nem is volt szükség a közvetítő cégekre, mert a kötvények forgalmazását már régóta működő társaságok is elláthatták volna. Az így feleslegesen létrehozott cégeknél nagyon sok profit képződött és lassan felmerül az a probléma, hogy hogyan fogják azt Magyarországra “visszacsempészni” – tette hozzá.

 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK