Belépek a Pártba
16 augusztus
2020
HÍR
800 látogató

ELEGY Egészségügyi Szakbizottság: Szakmai állásfoglalások az egészségügyi ellátás jövőbeli fejlesztéséről

Az Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) civil szakembereket és az ellenzéki pártok szakértőit tömörítő Egészségügyi Szakbizottságának (ELEGY EÜSZB) elsődleges feladata a magyar egészségügy megvalósítható jövőképének felvázolása. Célunk olyan, közösen kidolgozott és elfogadott szakmai állásfoglalások megfogalmazása, melyek biztosítják a NER-rel kritikus ellenzék politikusai számára a közös szakpolitikai fellépés szakmai alapját, továbbá javaslatokat a jövő döntéshozói számára.

Az ELEGY Egészségügyi Szakbizottságának állásfoglalása az egészségügyi ellátás jövőbeli fejlesztését illetően:

 1. Magyarországon az egészségügyi kiadások jóval az európai uniós átlag alatt vannak, és ez a különbség inkább nő, mint csökken. Ezen a téren hazánk a sereghajtók között van. Ennek oka nem abban keresendő, hogy a magyarok egészségesebbek lennének a többi uniós állampolgárnál. Ellenkezőleg!
  Az egészségügy finanszírozásában ne a „maradvány-elv” érvényesüljön, hanem az egészségügyi költségvetés a GDP mértékében legyen meghatározva. Az egészségügyi közkiadások GDP-arányos részesedését 4 év alatt az európai átlag szintjére kell emelni.
  Magyarországon az egészségügyi kiadások mintegy kétharmada származik állami forrásból. A költségek fennmaradó egyharmadát zsebből fizetik a magyarok. A jövőben a lakossági kiadások arányát le kell szorítani, és a közkiadások mértékét meg kell emelni.
 2. Az utóbbi években több ezer orvos és több tízezer ápoló „menekült” külföldre a jobb élet reményében. Erre a problémára nem egészségügyi dolgozók külföldre utazásának korlátozása a megoldás, hanem a megfelelő munkakörülmények, és főleg a tisztességes bérezés megteremtése.
  Az egészségügyi dolgozóknak ne csak ígérgessék a béremelést, hanem ennek fedezete látható legyen a költségvetésben is. Az egylépcsős béremelés után pedig garantálni kell, hogy az egészségügyi ágazat dolgozóinak bére minimum öt éven át az átlagos bérnövekedést meghaladó módon növekedjen.
 3. Az egészségügyi ellátórendszer első számú védelmi vonala az alapellátási rendszer. Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvényben az áll, hogy „az egészségügyi alapellátás az egészségügyi ellátás alapvető fontosságú része, az egészségfejlesztés, a betegségek megelőzése, felismerése és gyógyítása alapvető nemzeti érdek”. Ennek alapján elvárható, hogy az állam a színvonalas és mindenki számára egyformán elérhető egészségügyi alapellátás megteremtését és fenntartását elsőrendű feladatának tartsa, és ennek megfelelően az a mindenkori költségvetésben külön soron jelenjen meg. Ennek részeként a csoportpraxisok kialakítására, támogatására is el kell különíteni forrásokat.
 4. Szakmai konszenzus van abban, hogy az egészségügyi szakhatósági rendszer önállóságát vissza kell adni, és annak háttérintézményeit újra kell szervezni.
 5. Magyarország az egészségmegőrzés tekintetében nagyon rosszul áll. Prevenciós programokat kell indítani: törekedni kell az egészséges környezet biztosítására, minél szélesebb körben elérhetővé kell tenni szűrővizsgálatokat, és el kell érni, hogy mindenki számára biztosítható legyen az egészséges életmód és táplálkozás.

Aláírók:

az ELEGY nevében az Egészségügyi Bizottságának vezetői, Dr. Falus Ferenc és Dr. Pusztai Erzsébet

Dr. Magyar György, az ELEGY társalapítója és Dr. Mellár Tamás, országgyűlési képviselő, az ELEGY szakmai bizottságainak alapítója;

a Demokratikus Koalíció (DK) nevében a párt ügyvezető alelnöke, Dr. Molnár Csaba, az Európai Parlament tagja és Dr. László Imre, az egészségpolitikai kabinet vezetője, XI. kerületi polgármester;

a Jobbik nevében Dr. Lukács László György, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés jegyzője, frakcióvezető-helyettes;

a Lehet Más a Politika (LMP) nevében Schmuck Erzsébet, országgyűlési képviselő és Kendernay János, a párt társelnökei, valamint Csuja László, az LMP egészségpolitikai szakértője;

a Magyar Liberális Párt nevében a párt elnöke Bősz Anett, országgyűlési képviselő, és a párt ügyvivője, Sermer Ádám;

a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) nevében Berényi Károly, gyermekorvos, Hódmezővásárhely alpolgármestere, és Vékás Sándor az MMM operatív igazgatója, az ELEGY szakbizottságainak koordinátora;

a Momentum elnöksége megbízásából Iker Áron, a párt közpolitikai igazgatója;

a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöksége nevében Korózs Lajos, a társadalompolitikai kabinet vezetője, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke;

a Párbeszéd Magyarországért (PM) nevében Szabó Tímea, társelnök, országgyűlési képviselő.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK