Belépek a Pártba
02 augusztus
2019
HÍR
352 látogató

Elég a korrupcióból! – Szabadai Viktor átláthatósági biztosokkal vetne véget a fideszes túlköltekezésnek

A napokban látott napvilágot a hír, miszerint Dél-Koreának fele annyiból sikerült megrendeznie a vizes világbajnokságot, mint az Orbán-kormánynak. Ezzel beigazolódott, amit a Liberálisok két éve gyanítanak: világossá vált, hogy a budapesti világbajnokság beruházásait jócskán túlárazták bizonyos kormányzati körök gazdagodása érdekében. Ezt igazolja a 2022-es férfi kézilabda EB-re tervezett népligeti stadion építése is, melynek költsége a Kocsis Máté MKSZ-elnök és Fidesz-frakcióvezető által előzetesen ígért 10 milliárd helyett már több mint 100 milliárd forintnál tart. Félő azonban, hogy ez az összeg tovább nő, hiszen a vizes vb eredetileg 25 milliárdosra tervezett költségvetése is minimum a négyszeresére, ha nem az ötszörösére ugrott egy év alatt. Pontos összeget a mai napig nem lehet tudni, mivel a budapesti vb lebonyolításáért felelős Bp2017 Nonprofit Kft. egy évvel a világbajnokság után – amikor már léteznie sem lett volna szabad – újabb 820 millió forint közpénzt költött bérezésre.

Az Orbán-kormány fideszes oligarchák gyarapodására használja a Budapesten rendezett és rendezni kívánt világeseményeket, a kormányzati korrupció pedig nem csak a magyar adófizetőket rövidíti meg, de szégyent hoz Magyarországra is. A Liberálisok ezért konkrét javaslatot fogalmaznak meg a kormányzati túlköltekezések felszámolására: javasoljuk, hogy minden milliárdos beruházásnál nevezzenek ki egy civil átláthatósági biztost, a 10 milliárd feletti nagyberuházásoknál pedig egy átláthatósági bizottságot, amely ellenőrzi a beruházásra szánt források elköltését, hozzáfér a költségekkel kapcsolatos dokumentumokhoz, szerződésekhez, és korrupció gyanúja esetén a nyilvánossághoz fordul. Felkérjük a korrupció felszámolásáért küzdő civil szervezeteket, dolgozzák ki, hogyan lehetne bevonni a civileket a kormányzati beruházásokba.

A civil átláthatósági biztosokkal – akiket a bevont civil szervezetek neveznének ki – elejét lehetne venni a kormányzati túlköltekezésnek és fel lehetne számolni a fideszes korrupciót. Legyen átlátható, ellenőrizhető minden beruházás, legyen felelősségre vonható minden beruházó! Ennek az első lépcsőfoka az, ha az önkormányzati, majd a következő országgyűlési választáson a demokratikus ellenzék leváltja a Magyarországra szégyent hozó Fidesz-kormányt, és vele együtt eltünteti a közpénzből gazdagodó fideszes oligarchákat is.

Szabadai Viktor, a Liberálisok budapesti választmányának elnöke 

Újabb százmilliárdos beruházásokra készül az Orbán-kormány – Szabadai Viktor civil átláthatósági biztosokkal vetne véget a fideszes túlköltekezésnek. SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

Közzétette: Liberálisok – 2019. augusztus 2., péntek

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK