Belépek a Pártba
02 augusztus
2019
HÍR
72 látogató

Elég a korrupcióból! – Szabadai Viktor átláthatósági biztosokkal vetne véget a fideszes túlköltekezésnek

A napokban látott napvilágot a hír, miszerint Dél-Koreának fele annyiból sikerült megrendeznie a vizes világbajnokságot, mint az Orbán-kormánynak. Ezzel beigazolódott, amit a Liberálisok két éve gyanítanak: világossá vált, hogy a budapesti világbajnokság beruházásait jócskán túlárazták bizonyos kormányzati körök gazdagodása érdekében. Ezt igazolja a 2022-es férfi kézilabda EB-re tervezett népligeti stadion építése is, melynek költsége a Kocsis Máté MKSZ-elnök és Fidesz-frakcióvezető által előzetesen ígért 10 milliárd helyett már több mint 100 milliárd forintnál tart. Félő azonban, hogy ez az összeg tovább nő, hiszen a vizes vb eredetileg 25 milliárdosra tervezett költségvetése is minimum a négyszeresére, ha nem az ötszörösére ugrott egy év alatt. Pontos összeget a mai napig nem lehet tudni, mivel a budapesti vb lebonyolításáért felelős Bp2017 Nonprofit Kft. egy évvel a világbajnokság után – amikor már léteznie sem lett volna szabad – újabb 820 millió forint közpénzt költött bérezésre.

Az Orbán-kormány fideszes oligarchák gyarapodására használja a Budapesten rendezett és rendezni kívánt világeseményeket, a kormányzati korrupció pedig nem csak a magyar adófizetőket rövidíti meg, de szégyent hoz Magyarországra is. A Liberálisok ezért konkrét javaslatot fogalmaznak meg a kormányzati túlköltekezések felszámolására: javasoljuk, hogy minden milliárdos beruházásnál nevezzenek ki egy civil átláthatósági biztost, a 10 milliárd feletti nagyberuházásoknál pedig egy átláthatósági bizottságot, amely ellenőrzi a beruházásra szánt források elköltését, hozzáfér a költségekkel kapcsolatos dokumentumokhoz, szerződésekhez, és korrupció gyanúja esetén a nyilvánossághoz fordul. Felkérjük a korrupció felszámolásáért küzdő civil szervezeteket, dolgozzák ki, hogyan lehetne bevonni a civileket a kormányzati beruházásokba.

A civil átláthatósági biztosokkal – akiket a bevont civil szervezetek neveznének ki – elejét lehetne venni a kormányzati túlköltekezésnek és fel lehetne számolni a fideszes korrupciót. Legyen átlátható, ellenőrizhető minden beruházás, legyen felelősségre vonható minden beruházó! Ennek az első lépcsőfoka az, ha az önkormányzati, majd a következő országgyűlési választáson a demokratikus ellenzék leváltja a Magyarországra szégyent hozó Fidesz-kormányt, és vele együtt eltünteti a közpénzből gazdagodó fideszes oligarchákat is.

Szabadai Viktor, a Liberálisok budapesti választmányának elnöke 

Újabb százmilliárdos beruházásokra készül az Orbán-kormány – Szabadai Viktor civil átláthatósági biztosokkal vetne véget a fideszes túlköltekezésnek. SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

Közzétette: Liberálisok – 2019. augusztus 2., péntek

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
22 június 2016
HÍR
Szolidárisak vagyunk a béremelésükért küzdő önkormányzati dolgozókkal
A Magyar Liberális Párt szolidaritást vállal azokkal az önkormányzati dolgozókkal, akik ma munkabeszüntetéssel hívták fel a figyelmet a bérhelyzetükre.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.
22 április 2016
HÍR
Liberálisok a Föld napjára: A Fidesz politikájából hiányzik az előrelátás és a környezetvédelem
A Liberálisok szerint Magyarország számára szomorú ünnep a Föld napja. A Fidesz az elmúlt években háttérbe szorította a környezetvédelem ügyét, és több megbocsáthatatlan lépést is tett hazánk természeti értékeivel szemben...
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
08 június 2016
HÍR
Szent-Iványi István: Értelmetlen az osztrák-magyar adok-kapok
Az elmúlt napokban éles vita bontakozott ki a menekültek visszaküldéséről Ausztria és hazánk vezetői között.

Videók

LiBERÁLiSOK