Belépek a Pártba
11 szeptember
2019
HÍR
553 látogató

Drámai forintgyengülés – Az Orbán-kormány tétlenségét bizonyítja a Fidesz költségvetési bizottsági bojkottja

A Fidesz távol maradt a költségvetési bizottság ellenzék által összehívott rendkívüli ülésétől, és ezzel bebizonyította, hogy az Orbán-kormány képtelen érdemi lépéseket tenni a forint további gyengülésének megakadályozása érdekében. A rendkívüli ülést a bizottság elnöke, Varju László hívta össze, miután a magyar forint történelmi mélypontra került. A bizottság Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzet Bank elnökét, Varga Mihály pénzügyminisztert és az Államadósság Kezelő Központ vezetőjét, Kurali Zoltánt hallgatta volna meg, közülük azonban egyikük sem jelent meg az ülésen.

Mesterházy Attila, a költségvetési bizottság MSZP-s tagja felidézte Orbán Viktor 2004-es nyilatkozatát, mely szerint: „A gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak.” Ezt a miniszterelnök akkor mondta, amikor az euró árfolyam 245 forint volt. Tegnap a 332 forintot érte el az euró árfolyama, ez azonban a Fidesz szerint nem számít drámai változásnak, sőt, a kormányzat szerint megvan a feltétele az euró bevezetésének Magyarországon. A költségvetési bizottság tagjai felszólították a Fidesz-kormányt, hogy amennyiben ez valóban így van, minél előbb vezessék be az eurót, mert csak ez lehet a hosszú távú megoldás az államháztartás és a jövő évi költségvetés biztosítására.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselője arra emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök 2008-ban, 274 forintos euró-árfolyamnál rázta meg a vészcsengőt, és mondta azt, hogy a forintválságot a miniszterelnök-csere oldhatja csak meg. A Liberálisok képviselője szerint a 2008 harmadik negyedévében jelentkező, először pénzügyi, majd reálgazdaságra átgyűrűző válságból eredő árfolyamkilengést lett volna lehetősége kezelnie a Fidesz-kormánynak 2010 után, hiszen Orbán Viktor azt állította: remekül sikerült stabilizálni az ország makromutatóit. Ennek ellenére évente több forintos átlagos romlást könyveltünk el, így jutottunk el a 2008-as forintválsághoz képest húsz százalékkal gyengébb magyar fizetőeszközhöz. „Ha a 274 forintos eurót gyengének nevezte Orbán, a 330 fölötti árfolyamot hogyan definiálná a miniszterelnök?” – tette fel a kérdést Bősz Anett, aki felszólalásában szemenszedett hazugságnak nevezte a kormány állítását, miszerint a nemzetgazdasággal minden rendben van, Magyarország mindent jól csinál, és csak a nemzetközi gazdasági mozgások okoznak 2-3 százaléknyi árfolyamkilengést a magyar gazdaságban.

A költségvetési bizottság utáni sajtótájékoztatót élőben közvetítettük Bősz Anett Facebook-oldalán:

A Költségvetési bizottság üléséről jelentkezünk, napirenden a forint árfolyamának jelenlegi helyzete. A kormánypárt nem képviseltette magát.

Közzétette: Bősz Anett – 2019. szeptember 11., szerda

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK