Belépek a Pártba
03 január
2018
HÍR
484 látogató

Business as usual – Fekete bárányok találkozója Budapesten

Mateusz Morawiecki csak néhány hete Lengyelország miniszterelnöke, és első külföldi útja Magyarországra vezetett. Ezzel le is rombolta azokat a reménykedő várakozásokat, hogy az ő személye irányváltást is jelent egyúttal az ország külpolitikájában. A budapesti találkozón nem kötöttek semmiféle érdemi megállapodást, nem határoztak konkrét tervekről. Ez a látogatás annyi volt csupán, amennyinek látszott: szimbolikus esemény. Azt üzente, hogy a kormányfőváltás ellenére a két ország szemernyit sem kíván változtatni  elutasító magatartásán a migrációs válság közös európai megoldásával szemben. A nagyvonalú pénzügyi támogatásokra továbbra is igényt tartanak, és Európa jövőjét a nemzetállamok laza együttműködésében látják. Orbán Viktor a demokráciai győzelmét ünnepelte annak tekintetében, hogy Ausztriában egy szélsőséges párt is kormányra került. A miniszterelnök kifejezte reményét, hogy idővel ez egyre több országban történik meg. A kényes kérdéseket kerülték, így nem került szóba a magyar kormányfő szoros kapcsolata Putyin elnökkel, vagy épp a magyar kormány bojkottja Ukrajna integrációs törekvéseivel szemben. A sajtótájékoztatón kerülték a 7. cikkely emlegetését is, és Orbán Viktor nem ismételte meg nyilvánosan azt az álláspontját, hogy vétózni fog minden szankciót Lengyelország esetében. A találkozónak semmilyen érdemi hozadéka, fontos, új üzenete nem volt, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy minden változatlan; business as usual.

Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok külügyi szakpolitikusa

 

MTI Fotó: Illyés Tibor

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK