Belépek a Pártba
29 március
2017
HÍR
411 látogató

Brexit – Liberálisok: mindkét fél hosszú távú érdekeit figyelembe kell venni

Budapest, 2017. március 29., szerda (MTI) – A Magyar Liberális Párt véleménye szerint a Brexitről szóló tárgyalásokon Nagy-Britannia és az Európai Unió hosszú távú érdekeit is figyelembe kell venni.

A párt külügyi szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy Theresa May brit miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával hivatalosan is elindította a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot.
Szent-Iványi István azt mondta, hiba lenne, ha a tárgyalások alatt eluralkodna az a szemlélet, hogy bosszút kell állni Nagy-Britannián a kilépés miatt. Az Egyesült Királyság az EU fontos kereskedelmi partnere és valószínűleg a legnagyobb katonai “ütőerővel” rendelkezik az európai színtéren – hívta fel a figyelmet.
A magyar érdekekre áttérve a minimális célkitűzések közé sorolta, hogy a Nagy-Britanniában élő és dolgozó magyar állampolgárok eddig megszerzett jogai ne csorbuljanak. A maximális célkitűzés pedig az lenne, ha az eddig élvezett szabadságjogok nem csak a már kint lévőket illetnék meg, hanem továbbra is valamennyi magyar és uniós állampolgárt – tette hozzá.
A politikus arra is kitért, hogy Nagy-Britannia az unió második legnagyobb nettó befizető országa, ezért a kilépésük után lényegesen kisebb lesz az elosztható összeg. Jó lenne, ha legalább a 2013-2020-as ciklus végéig nem csökkennének a brit befizetések, ahogy az is, ha az Egyesült Királyság a későbbiekben Norvégiához és Svájchoz hasonlóan, valamilyen mértékben továbbra is hozzájárulna az uniós befizetésekhez – mondta.

 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK