Belépek a Pártba
12 szeptember
2019
HÍR
390 látogató

Bősz Anett: Szeptember 11-ét százezrek halála követte. Emlékezzünk rájuk!

2995 áldozat. A géprablókat leszámítva ártatlan emberek, akik a munkájukat végezték, mint minden nap. Nem pusztán a haláluk volt szívszorító, hanem az is, ahogyan csodában reménykedő New yorkiak, faliújságokra hasonlító apróhirdetésben keresték eltűnt szeretteiket az összedőlt ikertornyok romjai alatt – volt, aki heteken át. Akkor tanultam meg édesanyámtól: „a biztos rossz is jobb, mint a bizonytalan”. Valószínűleg azok is így gondolták, akik a világkereskedelmi központ tornyaiba csapódott gépek rombolását (a füstmérgezést, vagy azt, hogy élve elégjenek menekülés közben) nem várták meg: kiugrottak az ablakon.

Túl azon, hogy minden év szeptember 11-én elnémulunk, hogy az emléküknek adózzunk, fontos megjegyezni sokféle tanulságot.

Nem pusztán arra gondolok, hogy amikor biztosnak tűnő előjelei vannak egy előkészületben levő terrortámadásnak, akkor a hatalomnak és a titkosszolgálatoknak minden erejükkel annak megakadályozásán kell fáradozniuk – még akkor is, ha nem tűnik valószerűnek, hogy ilyesmit bárki véghezvisz. Olyan embertelen cselekedetek szemtanúja volt azóta is az emberiség, hogy már nem tartozhat semmilyen előzetes fenyegetés abba a kategóriába, amire azt mondhatja bármely állam: „ezt már biztosan nem teszik meg”.

Arról szeretnék most írni, amiről keveset beszélünk. Két eszmetörténeti korszak végleges lezárulásáról, melynek a szeptember 11-i terrortámadás csak a nyitánya volt. A neoliberalizmus és a neokonzervativizmus addigra majd’ három évtizedes globális hatása, gazdasági és társadalmi következményei válságtüneteket mutattak, ám a világ nem figyelt oda ezekre. 2001-ben, az al-Káida rémtettei elfedték a dotcom válság súlyosságát, azt, hogy nem pusztán elemzési, de megoldási kötelezettség terheli a világ legnagyobb hatalmának gazdaságstratégiai tervezőit. Elfedte tehát a neoliberalizmus megmutatkozó válságjelenségeit. Elfedett még valamit, aminek felelőssége az akkor hivatalban levő adminisztrációt terheli. Az iraki háború következményei – melyet elméletileg a terrorszervezet fészkének szétverésére, újabb támadások megelőzésére, Szaddam Huszein vélt tömegpusztító fegyvereinek megsemmisítésére és Irak társadalmának felszabadítására terveztek – nem értek véget ott, ahol a helyiek az USA-t ünnepelték a szabadságukért.

Közös felelősségünk a terrorizmus elleni küzdelem2001. szeptember 11-én, 18 évvel ezelőtt szembesült a szabad világ…

Közzétette: Liberálisok – 2019. szeptember 12., csütörtök

Közel háromezer ártatlan ember halálát egy olyan háború követte, amelyben több százezer (!) iraki civil esett áldozatul. Bár a történteket középiskolásként kísértem végig, jól emlékszem arra, amikor egy ünneplő násznépet lőtt szét a légierő egyik gépe. A háború közelebb került az emberekhez, mint valaha. Gyász kísérte a koporsóban hazatérő amerikaiakat, és egyre nagyobb felháborodás övezte a közel-keleti áldozatok száma fölötti mély hallgatást. Megdőlt sok, korábban lefektetett alapelv. A másik ország belügyeibe való be nem avatkozásé. Az emberi méltóság egész emberiségre értelmezett, mindenekfölött való mivoltáé. Megdőlt a háborúba és az erőforrásokért folyó fegyveres küzdelembe vetett hit. Megdőlt háborúzó elnökök nagy tisztelete.

Közben pedig megindult a politikai kommunikáció új hulláma. Az ellenségképzés, a társadalom végletes kettéosztottsága, a családi és baráti kapcsolatok megromlása, politikai törésvonalak mentén. Az emberek dezinformációja, és ennek minden vetülete, egészen a tettlegességig fajuló politikai vitákig.

Eltűnődtem akkoriban azon, hogy amikor Oszáma bin Ladent 2011. május 2-ára virradóra meggyilkolta a SEAL nevű különleges alakulat egy katonája, hogy vajon helyrehozhatók-e azok a károk, amik nem pusztán 2001. szeptember 11-én keletkeztek, de amelyeket kétségtelenül ez a nap mélyített el. Mert a fent említett két irányzat nem saját újragondolásával reagált az új globális kihívásokra, hanem előbb tövig nyomta a gázt idejétmúlt intézkedéseivel (mint a FED által meghatározott jegybanki alapkamat 0-hoz közelítése, vagy egy erőforrásoktól duzzadó, ugyanakkor társadalmi feszültségektől és diktatúrától szenvedő ország katonai megtámadása), amikkel még nagyobb bajt hozott az emberek fejére.

Előbbinek a 2008. III. negyedévében jelentkező válság tett pontot a végére. Utóbbit a menekültválság (valamint tőlünk messze zajló polgárháborúk) képében a mai napig nyögi mind a szabad, mind az arab világ. És még nincs vége. Amikor bin Laden halálhírére megjelentek az első olyan cikkek, amelyek azt feszegették: „neki nem volt joga hallgatni?”, arra gondoltam, hogy talán mégiscsak lesz olyan gondolat, amely visszazökkentheti a világot a társadalmi fejlődés állapotába.

De akkor, a kérdés felvetésére, ismét csak az indulatok szabadultak el. Kérdés, megállnak-e bárhol és bármikor. Mert ha engem kérdeznek, akkor a kérdésre adott válaszom: de. És nem azért, mert nem gondolom, hogy a legsúlyosabb büntetést érdemelte volna. Hanem azért, mert ha neki nincs joga hallgatni, akkor ez a jog, a világ bármely polgárától elvitatható. Persze, az újságírói toll irodalmian fogalmazott, de ennél jóval több kérdést vet fel ez a kivégzés: bárminemű szabályozott büntetőeljárás keretein kívül, gyakorlatilag meglincselték ezt az embert, majd, amikor már halott volt, még szitává lőtték.

És bár a szabad világ polgárainak nagy hányada megsüvegelte ezt a gyilkosságot, mintha ebben a lépésben csak kicsúcsosodott volna minden, ami az azt megelőző évtizedben történt. Az állampolgárok biztonságának és szabadságának szembeállítása. A polgárok alapvető jogainak elvitatása, kezdve az adatvédelemmel, a lehallgatásokkal, vagy akár a biztonsági intézkedésekkel, melyek keretében mindenki ujjlenyomatát adatbázisokban tárolhatják. Guantanamo problémája, a kínzás lehetőségei ilyen módon, már nem puszta szégyenfoltok, hanem nyilvánvaló kórtünetek voltak egy olyan új világban, amiben valami visszafordíthatatlannak tűnő módon eltörött.

Egyelőre – némiképp tartva is az indulatok elszabadulásától – azt mondom: legyen ez a nap az emlékezésé. De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ennél jóval több feladatunk akad szeptember 11-ével kapcsolatosan.

 

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselője 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK