Belépek a Pártba
28 augusztus
2020
HÍR
465 látogató

Bősz Anett: Örökbefogadóktól az örökbefogadásról

A családdá válás minden esetben óriási dolog, érzelmi hullámvasút, örömök és kihívások váltogatják egymást, vagy éppen léteznek párhuzamosan, így minden korábbinál nagyobb érettségre és felkészültségre van hozzá szükség. De mi történik akkor, ha a vér szerinti gyermek nem akar megérkezni egy családba, és megszületik a döntés: szív szerinti gyermeket kívánnak a szülők. Három örökbefogadó szülővel, dr. Szél Bernadett és Hohn Krisztina képviselőtársaimmal, valamint dr. Kiss Lászlóval, Óbuda-Békásmegyer polgármesterével beszélgettünk.

A kormány úgy ítélte meg, jó döntés az örökbefogadásról szóló törvényt úgy módosítani, hogy az örökbefogadói tanfolyamot innentől kiveszi a kötelező kategóriából, a leendő örökbefogadókra bízza, kérnek-e a tanfolyamból vagy sem. Ez azonban – a szakma és az örökbefogadó szülők elsöprő többsége szerint – rendkívül rossz döntés. Sokan számolnak be arról, hogy ők nem jelentkeztek volna a tanfolyamra, ha az nem kötelező, de utólag úgy látták: elengedhetetlen volt, hogy mielőtt megérkezik közéjük a szív szerinti gyermek, elvégezzék a tanfolyamot.

Fontos tudni, hogy ez a tanfolyam nem azt tanítja meg, hogy hogyan kell pelenkázni, belehímezni a gyerek óvodai takarójába a jelét, vagy mit kell neki mondani, amikor felső tagozatos lesz. Ha ez a tanfolyam erről szólna, akkor a vér szerinti gyerekek megérkezése előtt is el kellene végezni egy „szülői tanfolyamot”, amihez senki sem ragaszkodik.

Ez a tanfolyam arról szól, hogy hogyan lehet megválaszolni azokat a kérdéseket, amelyeket az örökbefogadó szülőkre vágyó gyermekek feltesznek. (Anya, én a hasadban voltam? Anya, neked volt már gyereked? Miért nem kellettem a vér szerinti szüleimnek?) Hosszasan lehetne sorolni azokat a kételyeket, kétségeket, amelyek nyomják ezeknek a kicsiknek és nagyoknak a vállát. Önismeret, türelem, kész válaszok szükségeltetnek ahhoz, hogy egy örökbefogadó szülő tudja, hogyan teheti a legjobbat a szív szerinti gyermekével.

A kormány intézkedéseivel egyidőben, az ellenzék azt is feladatának tekintette, hogy minél többekhez jusson el az információ: nagyon fontos az örökbefogadói tanfolyamon való részvétel. A törvény már hatályos, elméletileg szeptember 1-jétől nem lenne kötelező elvégezni a tanfolyamot, mégis, Hohn Krisztina rákérdezett, és azt az információt kapta, hogy mindenki, aki jelenleg örökbefogadó szülővé szeretne válni, beiratkozott a tanfolyamra. Ha „csak” ennyi történt, már léptünk egyet előre.

Nem szeretnék igazságtalan lenni a másik oldallal szemben sem. A tanfolyam ingyenessé tétele sokak számára könnyítheti meg a tanfolyam elvégzését. Ha a jelenlegi közéleti folyamatok és az erről való párbeszéd azt eredményezi, hogy mindenki él a lehetőséggel, akkor egy olyan útra léptünk, ahol mind az örökbefogadók, mind az örökbefogadottak nagyobb biztonságban és kiegyensúlyozott állapotban kezdhetik meg a közös életet.

Hálás vagyok, hogy létrejött ez az esemény!

 

Bősz Anett, a Liberálisok elnöke

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK