Belépek a Pártba
09 július
2019
HÍR
233 látogató

Bősz Anett Kásler Miklóshoz: Összeomlás szélén a budapesti egészségügy – Miért áll a kórházak fejlesztése?

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok országgyűlési képviselőjének Kásler Miklós Emmi-miniszterhez intézett, “Miért áll a budapesti kórházak fejlesztése?” című interpellációja, melyre Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszolt. A választ Bősz Anett nem fogadta el. 

 

Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr!

Az elmúlt hetekben többször is érdeklődtem az Egészséges Budapest Programmal kapcsolatban, az Önök válaszai azonban nem oszlatták el az aggodalmaimat.

A budapesti kórházakkal és egészségügyi ellátással kapcsolatban szinte mindennap hajmeresztő tények látnak napvilágot.

Az orvoshiány miatt, a nyári hónapokban, Budapesten az összeomlás határára került a sürgősségi ellátás. Különösen súlyos a helyzet a többszörösen sérültek esetében, ahol a rendes kapacitásnak csak a 75 százalékát tudják teljesíteni.

Egész osztályok mondanak fel egyik napról a másikra, a lehetetlen munkakörülmények, a túlórák és az alacsony megbecsültség miatt.

Az egyik kórházban a radiológusok hiánya miatt a sebészeti osztály sem tudja tisztességesen ellátni a feladatát.

A mentősök azért szállítanak életveszélyes sérülteket egyik kórházból a másikba, mert a kórházak nem tudják, vagy nem akarják fogadni a betegeket.

Folyamatosan műtétek maradnak el, betegek halnak meg a fejetlenség, a szervezetlenség és a forráshiány miatt.

Budapesten a legkritikusabb a helyzet. Miközben a fővárosiak életszínvonala magasabb az EU-átlagnál, a V4-ek közül nálunk a legegészségtelenebbek az emberek, ebben pedig nagy szerepe van a lezüllesztett egészségügyi ellátásnak is.

Szeretném megkérdezni az Államtitkár urat, igaz-e, hogy hónapok óta áll az Egészséges Budapest Program? Szeretném megtudni, hogy az idei évre előirányzott közel 42 milliárd forintos keretből eddig mennyit használtak fel, és pontosan mi valósult meg eddig a tervekből?

Az iránt is érdeklődnék, hogy a kormány végül miért nem járult hozzá az Egészséges Budapest Program fejlesztését koordináló nonprofit gazdasági társaság megalakításához, Tóvizi Attila vezetésével?

Emiatt a szervező munkának továbbra is az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közalkalmazotti keretei közt kell folynia. Amennyiben a Minisztérium Tóvizi Attila kinevezését azzal indokolja, hogy menedzserszemléletű vezetésre van szükség, ez az intézmény biztosan nem az, ahol a kormánybiztos e tapasztalatát kamatoztatni tudja, mert itt elsősorban közigazgatási és szakmai tapasztalatokra van szükség, amivel azonban Tóvizi Attila bevallottan nem rendelkezik.

Tisztelt Államtitkár úr! Kérem Önt, nyugtassa meg a választókat, hogy nem hagyják, hogy a fővárosi egészségügyi ellátás színvonala még mélyebbre süllyedjen. Kérem, adjon magyarázatot rá, miért áll a budapesti kórházak fejlesztése? Hány betegnek kell tovább szenvednie, és hány embernek kell meghalnia, hogy végre történjen valami?

Várom megtisztelő válaszát.

 

Bősz Anett: Miért áll a budapesti kórházak fejlesztése? – Interpelláció

 

Miért áll a budapesti kórházak fejlesztése?

Nyilvánvaló, hogy Kásler Miklós alkalmatlan az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetésére, hiszen a V4-ek közül Budapesten a legegészségtelenebbek az emberek, ebben pedig nagy szerepe van a lezüllesztett egészségügyi ellátásnak. Komplett kórházakat kell menekíteni az ágyi poloskáktól, lisztkukacok hemzsegnek a zuhanytálcákban, leszakadt mosdók csúfítják az illemhelyeket, a WC-papír és a szappan hiányáról nem is beszélve – Mi kell még ahhoz, hogy a kormány megértse, rossz úton jár? – Interpellációm Kásler Miklóshoz, melyre Rétvári Bence válaszolt. Az Emmi parlamenti államtitkárának válaszát nem fogadtam el.

Közzétette: Bősz Anett – 2019. július 9., kedd

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK