Belépek a Pártba
15 október
2018
HÍR
792 látogató

Bősz Anett határozati javaslatot nyújt be a fogyatékkal élők jogegyenlőségéért

A Magyar Liberális Párt a jogtudatosság hónapján, a látássérültek és a fehér bot napján határozati javaslatot nyújt be a fogyatékossággal élők életminőségének javulása érdekében – jelentette be Bősz Anett mai sajtótájékoztatóján.

A Liberálisok országgyűlési képviselője elmondta: a párt az október 1-én indított jogtudatosság hónapjának harmadik témahetében a fogyatékkal élőkkel foglalkozik. Ma hazánkban a családtagokkal együtt 400 000 ember érint a fogyatékkal élők, köztük a vakok és gyengén látók problémája, akiknek mindennapos nehézségeire a fehér bot világnapja hívja fel igazán a figyelmet, és emlékeztet arra, miért fontos tenni az akadálymentesítésért – fogalmazott Bősz Anett.

„Egy kerekes székes embert nem a mozgássérültsége tesz fogyatékossá, hanem a lépcső, ami mellé nem építettek rámpát, vagy mozgássérült liftet. Egy vakot vagy egy gyengén látót az tesz igazán fogyatékossá, ha nincs megfelelő vakvezető sáv a járdán, vagy ha hangjelzés nélküli lámpák miatt minden kereszteződésben segítséget kell kérnie” – magyarázta az országgyűlési képviselő. „Az értelmi fogyatékosok nem szellemi fogyatékosok, nem a lelkük, hanem az értelmi képességeik síkján indulnak hátránnyal ép társakhoz képest, ezért különösen fontos értő gondoskodással körülvenni őket. A siketeknek és nagyot hallóknak megfelelő feliratozással vagy jeltolmáccsal lehetőségük nyílhat a teljes életre” – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Bősz Anett összegzésként arra hívta fel a figyelmet, hogy szemben a nyugat-európai gyakorlattal sem a közlekedésben, sem az oktatási rendszerben, sem a munkapiacot szabályozó törvények szintjén, sem a mindennapi akadálymentesítés terén, sem lélektani értelemben nem sikerült Magyarországon az akadálymentesítés. A Liberálisok ezért nyújtják be a fogyatékkal élők jogegyenlőségéért azt a határozati javaslatot, amely arra kötelezné az Országgyűlést, hogy:

  1. mihamarabb fektesse le a távmunkát előnyben részesítő vállalatok ösztönző-rendszerének alapjait,
  2. segítse a fogyatékossággal élők integrált oktatását,
  3. a fővárosban, a megyeszékhelyeken, a megyei jogú városokban, a forgalmasabb kereszteződésekben hangjelzéssel ellátott lámpák, vakvezető sávok kialakításával tegye teljes körűvé az akadálymentesítést,
  4. hívjon életre egy ingyenes szolgáltatást 0-24 órában elérhető telefonvonallal és segély email címmel, amin a fogyatékkal élők célirányosan bejelenthetik az őket ért jogsérelmeket.

“Nem hagyhatjuk, hogy a fogyatékkal élőket nap mint nap jogsérelem érje, hogy az alapvető emberi jogokat nap mint nap semmibe vegye az Orbán-kormány. Merjünk szólni,  merjünk tenni a jogegyenlőségünkért – egy szabad, demokratikus, európai Magyarországért” – zárta sajtótájékoztatóját Bősz Anett.

Bősz Anett sajtótájékoztatóját élőben közvetítettük a Facebookon:

https://www.facebook.com/boszanett.blogja/videos/1797320367061764/

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
22 június 2016
HÍR
Szolidárisak vagyunk a béremelésükért küzdő önkormányzati dolgozókkal
A Magyar Liberális Párt szolidaritást vállal azokkal az önkormányzati dolgozókkal, akik ma munkabeszüntetéssel hívták fel a figyelmet a bérhelyzetükre.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.
22 április 2016
HÍR
Liberálisok a Föld napjára: A Fidesz politikájából hiányzik az előrelátás és a környezetvédelem
A Liberálisok szerint Magyarország számára szomorú ünnep a Föld napja. A Fidesz az elmúlt években háttérbe szorította a környezetvédelem ügyét, és több megbocsáthatatlan lépést is tett hazánk természeti értékeivel szemben...
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
08 június 2016
HÍR
Szent-Iványi István: Értelmetlen az osztrák-magyar adok-kapok
Az elmúlt napokban éles vita bontakozott ki a menekültek visszaküldéséről Ausztria és hazánk vezetői között.

Videók

LiBERÁLiSOK