Belépek a Pártba
04 november
2019
HÍR
179 látogató

Bősz Anett harmadjára indította el a jogtudatosság hónapját a kisebbségi csoportok jogegyenlőségéért

A Liberálisok harmadik alkalommal rendezik meg a jogtudatosság hónapját, melynek első hete a romákat ért jogsérelmekről, a kisebbségi csoport esély- és jogegyenlőségének fontosságáról szól majd. Az oktatásban tapaszalt szegregáció, a munkahelyi diszkrimináció és az általános előítéletek felszámolása ugyanis nem csak a roma kisebbség érdeke: az egyenlő bánásmód és az egyenlő méltóság össztársadalmi érdek. Valódi fejlődésre csak akkor van lehetőség, ha megszüntetjük a kisebbségi csoportokat érintő jogfosztottságot.

Jogerős ítéletek szólnak arról, hogy az Orbán-kormány a magyarországi cigányság integrációja ellen ható politikát folytat az iskolákban. A Liberálisok ezért csatlakoztak a pártokközül elsőként az Idetartozunk Egyesület aláírásgyűjtéséhez, amely visszaállítaná 16 évről 18 évre a tankötelezettségi korhatárt. Ez az intézkedés jelentősen javítaná a hátrányos helyzetből induló roma gyerekek esélyeit.

A jogtudatosság hónapja során elsőként a romák, majd a meleg közösség, a fogyatékkal élők és a nők esélyegyenlőségével foglalkozunk, hogy felhívjuk a figyelmet a kisebbségi csoportokat ért jogsértésekre. Sokan nincsenek tisztában azzal, mi számít jogsértésnek, és hogyan tudnának fellépni ellene. A célunk, hogy az állampolgárok tudatosabbá váljanak, felismerjék, ha joghátrány éri őket. Ezáltal a jogegyenlőségért küzdeni képtelen intézmények is a fejlődés útjára léphetnének a diszkrimináció, a hátrányos megkülönböztetés kiszűrésében.

Bősz Anett, a Liberálisok országgyűlési képviselője a jogegyenlőségért folytatott küzdelem értelmében két törvényjavaslatot nyújt be; az egyiket egy átfogó, a társadalmi szakadékokat összehúzó romastratégia kidolgozása, a másikat pedig a munkaerőpiacon tapaszalt diszkriminációk szankciójának szigorítása érdekében. A cselekvésképtelenség millióktól veszi el a lehetőséget egy jobb és igazságosabb életre. Reméljük, ezt a törvényjavaslatokról szavazó kormánypárt is belátja majd.

A mai napon harmadszorra hirdetjük meg a Jogtudatosság Hónapját. Ma kezdődik a roma témahét. Méltóságot roma honfitársainknak!

Közzétette: Bősz Anett – 2019. november 4., hétfő

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
22 április 2016
HÍR
Liberálisok a Föld napjára: A Fidesz politikájából hiányzik az előrelátás és a környezetvédelem
A Liberálisok szerint Magyarország számára szomorú ünnep a Föld napja. A Fidesz az elmúlt években háttérbe szorította a környezetvédelem ügyét, és több megbocsáthatatlan lépést is tett hazánk természeti értékeivel szemben...
22 június 2016
HÍR
Szolidárisak vagyunk a béremelésükért küzdő önkormányzati dolgozókkal
A Magyar Liberális Párt szolidaritást vállal azokkal az önkormányzati dolgozókkal, akik ma munkabeszüntetéssel hívták fel a figyelmet a bérhelyzetükre.

Videók

LiBERÁLiSOK