Belépek a Pártba
05 május
2020
HÍR
758 látogató

Bősz Anett: Fejezzék be az átláthatóság rombolását!

Egy friss kormányrendelet a veszélyhelyzetre hivatkozva 15 helyett 45 napot ír elő az állami szerveknek, hogy olyan közérdekű adatot szolgáltassanak, amit másként nem voltak hajlandók kiadni.

Az elmúlt évtized az egyéni- és kollektív szabadságjogok, a jogállami normák és a demokratikus intézményrendszer folyamatos és módszeres tönkretételével mára a NER a nemzetközi szabadság- és demokrácia-rangsorokban afrikai és nyugat-ázsiai országokkal került egy szintre.

Az információs szabadság újabb csorbítása tovább rombolja az átláthatóságot, holott a közérdekű adatigénylésen keresztül a „negyedik hatalmi ág”, a sajtó képviselői, valamint ellenzéki politikusok is gyakorolhatták ellenőrző szerepkörüket. Mivel az új országgyűlési törvény értelmében a képviselők közintézményeket már csak korlátozott mértékben ellenőrizhetnek, talán az egyik utolsó lehetőség vész el a közérdekű adatigénylés ilyen irányú korlátozásával, hogy a nyilvánosság visszás ügyekben megismerhesse a valóságot.

Gyalázat, hogy a kormány már az átláthatóság látszatát sem kívánja fenntartani. Ez a rendelet azt mutatja, hogy takargatnivalója van. Haladéktalanul fejezzék be az átláthatóság rombolását! A polgároknak joguk van megismerni az állami szervek munkáját. Mitől fél a kabinet? Az igazságtól és a valós adatok szolgáltatásától? Ha igen, az voltaképp a gaztetteik beismerése.

Bősz Anett

a Liberálisok Elnöke, a DK frakcióvezető-helyettese

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK