Belépek a Pártba

Csatlakozz hozzánk, ha Te is azt szeretnéd, hogy a lakóhelyeddel kapcsolatos legfontosabb döntések helyben szülessenek meg! Most Te is tehetsz érte, hogy az önkormányzatok megerősödjenek, és jobban képviseljék a helyiek érdekeit. Ha úgy érzed, tudsz ránk időt szakítani, ha van kedved részt venni rendezvények szervezésében, akciók lebonyolításában, szórólapok terjesztésében, ha úgy gondolod, tudsz nekünk segíteni céljaink elérésében: csatlakozz hozzánk, légy az aktivistánk!

11 május
2018
HÍR
274 látogató

Bősz Anett első parlamenti felszólalása

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok ügyvivőjének, országgyűlési képviselőjének első parlamenti felszólalása:

 

Tisztelt Elnök úr, tisztelt Ház!

Jó volna, ha a mai vitán a kormánystruktúra mellett, másról már nem volna kötelességünk beszélni. A Liberálisok hagyományai szerint, a kormánystruktúra kialakítása a mindenkori kormány hatásköre, amelyet ellenzékiként elfogadunk.

Azonban, a mai napon kötelességünk felszólalni, és szót emelni az ellen a szemlélet ellen, amelyben az Orbán-kormány két cikluson át szervezte munkáját, és irányította az országot.

A kormány struktúrája ugyan némiképp átalakul az elmúlt négy évhez képest, de a vezérelv ugyanaz marad: a miniszterelnök kezében összpontosul minden, a minisztériumok pusztán végrehajtók. A magyar kormányzati struktúra és működés túlontúl központosított, de ennél nagyobb baj, hogy nem hordozza magában a XXI. század kihívásaira adandó válaszok keresését.

A társadalmi folyamatokból és az itt előttünk heverő új kormányzati struktúrából is látható, hogy ez a kormány egy országméretű skanzen berendezésére vállalkozott. Miközben az európai társaink megértették az új világrendhez való alkalmazkodás kötelezettségét, ennek megfelelően alakítottak ki kormányzati struktúrákat és társadalomszervezési irányelveket. Magyarország visszalépett a társadalomfejlődésben és az államszervezet építésében.

A globalizációs folyamatok sikeresen működő, önigazgatásra képes régiókat kívánnak. Emiatt Európai Ügyekért és Regionalizációért felelős minisztériumra van szükség. A klímaváltozás és a természeti kihívások kezelése, önálló Környezetvédelmi Minisztériumot kíván. 2018-ban, egy kis nyitott gazdaság külgazdaságát külön kezelni a nemzetgazdasági folyamatoktól, végzetes hiba. A nemzetközi trendekhez való alkalmazkodás lételeme Magyarországnak. Már a kormánystruktúrából is kiolvasható, hogy a kabinet célja ezzel ellentétes.

Üdvözlendő, hogy létrehozták az Innovációs és Technológiai minisztériumot, ugyanakkor a IV. ipari forradalomba való belépés elengedhetetlen eleme a minőségi oktatási rendszer, amelyben jövő generációi nem pusztán a technológiát tudják használni, de a saját fejüket is. Ehhez önálló Oktatási Minisztériumra és a szabadság eszméjére is szükség van.

Az új világrend a globális partnerségről szól. A nélkülöző milliók, akik ebben az országban élnek, ma sem méltóságukban, sem jogaikban, sem esélyeikben nem egyenlők a társadalom szerencsésebb felének tagjaival. Az ő felemelkedésük nem pusztán erkölcsi kötelesség, de össztársadalmi érdek is. Végső gondolatom tehát, hogy egy ilyen társadalmi krízisben minisztériumot kell létrehozni az esélyegyenlőségnek.

A fentiek hiánya miatt a Magyar Liberális Párt nem tartja elfogadhatónak a kormányzati struktúrát.

 

Bősz Anett felszólalásáról készített videófelvételért kattintson ide!

 

MTI Fotó: Kovács Tamás

Hozzászólás


01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
13 augusztus 2016
HÍR
A Liberálisok aktív részvételre buzdítják az ellenzéki szavazókat
A Liberálisok arra kérik az európai értékek iránt elkötelezett szavazókat, hogy ne kockáztassák hazánk uniós tagságát tétlenséggel. Aktív részvételükkel járuljanak hozzá, hogy Magyarország továbbra is az unió tagja maradhasson.
13 július 2016
HÍR
Liberálisok: Magyarország veszít az UBER távozásával
A Liberálisok csalódottan fogadják az Uber döntését, mely szerint felfüggesztik tevékenységüket Magyarországon. Ugyanakkor megértjük a cég vezetését, hiszen nem volt semmiféle valós kormányzati szándék a megegyezésre.
29 június 2016
HÍR
Sem Volner, sem mások szabadságjoga nem lehet politikai játékszer
A Liberálisok elítélnek minden személyiségi és alkotmányos jog elleni cselekményt, történjen az bárkivel, legyen annak elszenvedője egy egyszerű állampolgár, vagy egy országgyűlési képviselő.
19 április 2016
HÍR
Európa menekültpolitikája áll a Liberálisok brüsszeli tárgyalássorozatának középpontjában
Brüsszelben tárgyal ma az ALDE vezető tisztségviselőivel Fodor Gábor pártelnök és Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője. A tárgyalások középpontjában az EU menekültpolitikája áll.

Események

Videók