Belépek a Pártba

Csatlakozz hozzánk, ha Te is azt szeretnéd, hogy a lakóhelyeddel kapcsolatos legfontosabb döntések helyben szülessenek meg! Most Te is tehetsz érte, hogy az önkormányzatok megerősödjenek, és jobban képviseljék a helyiek érdekeit. Ha úgy érzed, tudsz ránk időt szakítani, ha van kedved részt venni rendezvények szervezésében, akciók lebonyolításában, szórólapok terjesztésében, ha úgy gondolod, tudsz nekünk segíteni céljaink elérésében: csatlakozz hozzánk, légy az aktivistánk!

16 július
2018
HÍR
279 látogató

Bősz Anett: Az idei költségvetés nem a fenntartható fejlődés költségvetése

Bősz Anett, a Liberálisok országgyűlési képviselőjének költségvetéssel kapcsolatos parlamenti felszólalásának leirata:

 

Tisztelt képviselőtársaim!

Liberálisok által Költségvetési Bizottságban megfogalmazott véleményt szeretném Önökkel ismertetni.

A jelenlegi költségvetés nem a fenntartható fejlődés költségvetése. Az Európai Unió a GDP 1 százalékára rúgó kiigazításra kérte hazánkat, az államháztartás strukturális egyenlegének tartós javulása érdekében, azonban Önök e kérést újfent Budapest és Brüsszel szembeállítására használták fel. Különösen furcsa ez annak fényében, hogy hazánk az Unió nettó haszonélvezője. Igazán megfogadhatnák az Unió részéről fejlesztő szándékkal megfogalmazott tanácsokat, ha már a pénzt örömmel fogadják.

A fenntartható fejlődés a nyugdíjalapot tekintve sem valósul meg. A jelenlegi rendszer nemhogy nem ösztönöz öngondoskodásra, de azt üzeni az adófizetőknek, hogy az állam bármikor elveheti tőlük a megtakarított pénzüket. Lehet ideig-óráig szavazatokat vásárolni a nyugdíjasoktól 10 ezer forintnyi Erzsébet utalvánnyal, vagy a gázszámlájuk visszatérítését ígérni a választások utánra. Ez azonban a felelőtlenség és a populizmus pályája, amely sosem vezetett még fenntartható fejlődéshez.

Nem pusztán fiskális, de kulturális és társadalmi értelemben sem fenntartható, ami történik. A demokrata ellenzék régóta kéri a kormányt, hogy hallgassák meg a szakmát oktatásügyben, és legalább az oktatási minimumban meghatározott GDP-arányos 6%-ot fordítsák az oktatási rendszerre. További probléma, hogy az oktatási rendszer erőszakos központosítása miatt a meglévő keretösszeg elköltése sem hatékony.

Tisztelt Képviselőtársaim, Önök az iskolarendszert illetően, mind finanszírozási, mind strukturális értelemben rossz úton járnak. Az ország biztos lemaradását készítik elő, és kérem Önöket, hogy a sikerül büszke hirdetése közepette vessenek egy pillantást a nemzetközi mezőnyre: még regionális szinten is lemaradtunk. Az oktatási rendszer pedig – mely a 2019-es költségvetés tervezete alapján ugyanúgy romokban marad – 100 éves lemaradást vetít előre.

Nagy gond továbbá, hogy a saját társadalomképüknek megfelelően különbséget tesznek világnézetileg semleges és egyházi iskola finanszírozása között. Az nem lehet, hogy az állami iskolák diákjai még fele annyi pénzt sem érdemelnek, mint az egyházi iskolákban tanulók. Ez abszurd.

Tisztelt Képviselőtársaim! Önök létrehozták az Innovációs- és Technológiai Minisztériumot, azonban nem látják, hogy a IV. ipari forradalomba nem gépek vagy robotok lépnek be, hanem a társadalom. Amennyiben a kiművelt emberfők hiányoznak az országból – márpedig a jelenlegi finanszírozási keret, alaptanterv és iskolarendszer alapján hiányoznak majd –, nem leszünk képesek megfelelő ütemben fejlődni.

Ez is azt mutatja, hogy nem lehet és nem is szabad úgy nekivágni a költségvetés tervezésének, hogy szociális transzferekre, családtámogatási rendszerekre hivatkozva látják bizonyítottnak, hogy a 2019-es büdzsé rendben való.

Gazdaságstratégiai tervvel, oktatási és egyéb intézményrendszerekre nézve közép- és hosszú távú stratégiával kell rendelkezni arra nézve, hogy hogyan érjük utol Nyugat-Európát. Erre nézve Önök nem tudnak mit mondani egyébként Európai uniós állampolgároknak. Ez a költségvetés, már csak ebből adódóan is elfogadhatatlan, bár valóban ezer sebből vérzik.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Hozzászólás


01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
13 augusztus 2016
HÍR
A Liberálisok aktív részvételre buzdítják az ellenzéki szavazókat
A Liberálisok arra kérik az európai értékek iránt elkötelezett szavazókat, hogy ne kockáztassák hazánk uniós tagságát tétlenséggel. Aktív részvételükkel járuljanak hozzá, hogy Magyarország továbbra is az unió tagja maradhasson.
13 július 2016
HÍR
Liberálisok: Magyarország veszít az UBER távozásával
A Liberálisok csalódottan fogadják az Uber döntését, mely szerint felfüggesztik tevékenységüket Magyarországon. Ugyanakkor megértjük a cég vezetését, hiszen nem volt semmiféle valós kormányzati szándék a megegyezésre.
29 június 2016
HÍR
Sem Volner, sem mások szabadságjoga nem lehet politikai játékszer
A Liberálisok elítélnek minden személyiségi és alkotmányos jog elleni cselekményt, történjen az bárkivel, legyen annak elszenvedője egy egyszerű állampolgár, vagy egy országgyűlési képviselő.
19 április 2016
HÍR
Európa menekültpolitikája áll a Liberálisok brüsszeli tárgyalássorozatának középpontjában
Brüsszelben tárgyal ma az ALDE vezető tisztségviselőivel Fodor Gábor pártelnök és Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője. A tárgyalások középpontjában az EU menekültpolitikája áll.

Események

Videók