Belépek a Pártba
16 július
2018
HÍR
577 látogató

Bősz Anett: Az idei költségvetés nem a fenntartható fejlődés költségvetése

Bősz Anett, a Liberálisok országgyűlési képviselőjének költségvetéssel kapcsolatos parlamenti felszólalásának leirata:

 

Tisztelt képviselőtársaim!

Liberálisok által Költségvetési Bizottságban megfogalmazott véleményt szeretném Önökkel ismertetni.

A jelenlegi költségvetés nem a fenntartható fejlődés költségvetése. Az Európai Unió a GDP 1 százalékára rúgó kiigazításra kérte hazánkat, az államháztartás strukturális egyenlegének tartós javulása érdekében, azonban Önök e kérést újfent Budapest és Brüsszel szembeállítására használták fel. Különösen furcsa ez annak fényében, hogy hazánk az Unió nettó haszonélvezője. Igazán megfogadhatnák az Unió részéről fejlesztő szándékkal megfogalmazott tanácsokat, ha már a pénzt örömmel fogadják.

A fenntartható fejlődés a nyugdíjalapot tekintve sem valósul meg. A jelenlegi rendszer nemhogy nem ösztönöz öngondoskodásra, de azt üzeni az adófizetőknek, hogy az állam bármikor elveheti tőlük a megtakarított pénzüket. Lehet ideig-óráig szavazatokat vásárolni a nyugdíjasoktól 10 ezer forintnyi Erzsébet utalvánnyal, vagy a gázszámlájuk visszatérítését ígérni a választások utánra. Ez azonban a felelőtlenség és a populizmus pályája, amely sosem vezetett még fenntartható fejlődéshez.

Nem pusztán fiskális, de kulturális és társadalmi értelemben sem fenntartható, ami történik. A demokrata ellenzék régóta kéri a kormányt, hogy hallgassák meg a szakmát oktatásügyben, és legalább az oktatási minimumban meghatározott GDP-arányos 6%-ot fordítsák az oktatási rendszerre. További probléma, hogy az oktatási rendszer erőszakos központosítása miatt a meglévő keretösszeg elköltése sem hatékony.

Tisztelt Képviselőtársaim, Önök az iskolarendszert illetően, mind finanszírozási, mind strukturális értelemben rossz úton járnak. Az ország biztos lemaradását készítik elő, és kérem Önöket, hogy a sikerül büszke hirdetése közepette vessenek egy pillantást a nemzetközi mezőnyre: még regionális szinten is lemaradtunk. Az oktatási rendszer pedig – mely a 2019-es költségvetés tervezete alapján ugyanúgy romokban marad – 100 éves lemaradást vetít előre.

Nagy gond továbbá, hogy a saját társadalomképüknek megfelelően különbséget tesznek világnézetileg semleges és egyházi iskola finanszírozása között. Az nem lehet, hogy az állami iskolák diákjai még fele annyi pénzt sem érdemelnek, mint az egyházi iskolákban tanulók. Ez abszurd.

Tisztelt Képviselőtársaim! Önök létrehozták az Innovációs- és Technológiai Minisztériumot, azonban nem látják, hogy a IV. ipari forradalomba nem gépek vagy robotok lépnek be, hanem a társadalom. Amennyiben a kiművelt emberfők hiányoznak az országból – márpedig a jelenlegi finanszírozási keret, alaptanterv és iskolarendszer alapján hiányoznak majd –, nem leszünk képesek megfelelő ütemben fejlődni.

Ez is azt mutatja, hogy nem lehet és nem is szabad úgy nekivágni a költségvetés tervezésének, hogy szociális transzferekre, családtámogatási rendszerekre hivatkozva látják bizonyítottnak, hogy a 2019-es büdzsé rendben való.

Gazdaságstratégiai tervvel, oktatási és egyéb intézményrendszerekre nézve közép- és hosszú távú stratégiával kell rendelkezni arra nézve, hogy hogyan érjük utol Nyugat-Európát. Erre nézve Önök nem tudnak mit mondani egyébként Európai uniós állampolgároknak. Ez a költségvetés, már csak ebből adódóan is elfogadhatatlan, bár valóban ezer sebből vérzik.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK