Belépek a Pártba
14 október
2015
HÍR
797 látogató

Bodnár Zoltán: Pert vesztett az MNB a Liberálisokkal szemben

A  Fővárosi Törvényszék mai ítéletében arra kötelezte a Magyar Nemzeti Bankot, hogy 15 napon belül hozza nyilvánosságra a hamburgi képviseleti irodájával összefüggő valamennyi pénzügyi adatot. A párt a mai bírósági döntést követően a hamburgi után a többi, már megnyitott külföldi iroda adatait is kikéri a jegybanktól.

A Liberálisok közérdekű adatigénylésében a tervezett hat közül elsőként megnyitott hamburgi iroda bérleti díjának, fenntartási, üzemeltetési költségeinek, a külföldi dolgozók lakhatási költségeinek kiadását kérték. Az MNB ezt üzleti titokra hivatkozva tagadta meg.

A bíróság ma egyértelműen mutatott rá arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank az állam tulajdonában álló, részvénytársasági formában működő intézmény, amely a nemzeti vagyon részét képezi. A nemzeti vagyonnal való gazdálkodásra vonatkozó adatok nyilvánvalóan közérdekű adatok, amelyek kiadását üzleti titokra hivatkozással nem lehet megtagadni.

Az MNB továbbra sem tudja szakmai indokkal alátámasztani, hogy mi szükség van a New York-i, bejrúti, hamburgi, Buenos Aires-i, római és párizsi irodára. A Magyar Nemzeti Bank a Központi Bankok Európai Rendszerének tagja,  az Európai Központi Bank székhelyén, Frankfurtban minden tagország  központi bankja  képviselteti magát. A jegybank működésében nincs olyan feladat, amely igazolhatná az MNB képviselőinek állandó párizsi, római vagy hamburgi jelenlétét.

A Liberálisok szerint Matolcsynak ideje lenne végre megérteni, hogy a jegybanki függetlenségtől elválaszthatatlan a jegybank elszámoltathatósága,  működésének, gazdálkodásának átláthatósága. Az MNB folyamatos titkolózása miatt működését, gazdálkodását a “mutyizás” gyanúja lengi körül.

Bodnár Zoltán, ügyvivő, gazdaságpolitikus

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK