Belépek a Pártba
14 február
2015
HÍR
639 látogató

Bodnár Zoltán: Orbán és Matolcsy álmából könnyen a magyar emberek rémálma lehet

A Budapest Bank megvásárlásával megvalósult Orbán Viktor és Matolcsy György álma a többségében magyar tulajdonú hazai bankrendszerről. Mostantól retteghetünk, hogy az egészből ne legyen rémálom, hiszen egy gazdasági válság esetén már nem számíthatunk a külföldi anyabankokra: a magyar adófizetők pénzéből kell majd konszolidálni a hazai bankrendszert.

A Fidesz első nagy bankrablása Magyarországon a takarékszövetkezetek és a Takarékbank átjátszása volt. Ezt követte az MKB megvásárlása, amit ha a most megszerzett Budapest Bankkal egyesítenek, akkor a 2. legnagyobb hazai pénzintézet jöhet létre.

A 2008-as válság idején Írország keservesen megfizette az árát a többségi nemzeti tulajdonú bankrendszernek és súlyosan fizetett ezért Szlovénia is. Mostantól hasonló sors várhat Magyarországra is a többségi hazai tulajdonú bankszektorral.

Csak egyetlen oka lehet annak, hogy gyaníthatóanáron felül, az államadósság terhére vásárol a kormány minden gazdasági indok, józan észérv ellenére bankokat, mégpedig az, hogy a kormány a saját érdekkörének akarja átjátszani az adófizetők pénzén konszolidált pénzintézeteket. Erről Lázár János nyíltan is beszélt tavaly decemberben, amikor elárulta, hogy a megvásárolt bankokat 3 év múlva  belföldi vevőknek privatizálják. Mint mondta, ennyi idő kell, hogy a belföldi vevők felkészüljenek az üzletre. Három éven belül pedig senki másnak nem lesz ebben az országban annyi pénze, hogy éljen a vásárlás lehetőségével, mint a Fidesz érdekkörének.

Hiába beszél tehát Orbán Viktor és Matolcsy György magyar érdekről, egyértelmű, hogy a kormánynak a külföldi tulajdonú, nem baráti pénzintézetek kiszorításával és a bankvásárlásokkal semmi más terve nincs, mint az, hogy a bankpiacot újraossza, méghozzá saját érdekkörein belül.

Bodnár Zoltán, gazdaságpolitikai főtanácsadó

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK