Belépek a Pártba
09 február
2015
HÍR
511 látogató

Bodnár Zoltán: Nincs ésszerű magyarázat az ERSTE részesedés vásárlására

Nincs olyan nemzetgazdasági érdek, amellyel bármilyen módon indokolható lenne az adófizetők pénzének újabb elkótyavetyélése, a kisebbségi részesedés megszerzése az ERSTE hazai leánybankjában. Bármennyi is lesz a részesedésért fizetendő ár, az csak az államadósság növelésével lesz kifizethető, amely további terheket ró az adófizetőkre. A bankszektorban a magyar tulajdonosi többséghez betegesen ragaszkodó Orbán most olyan lépésre szánta el magát, amely mellett még olyan gyenge érvek sem hozhatók fel, mint amilyenekre az MKB megvásárlásakor hivatkozott a kormány.

Óriási szakmai tévedés azt gondolni, hogy a többségi magyar tulajdonú bankszektor Magyarország érdeke lenne. Jó példa erre a 2008-as válság és Írország esete, ahol a többségében állami tulajdonú bankszektort az ír államnak kellett kihúznia a válságból súlyos gazdasági erőfeszítések árán. Hazánkban ugyanezt a válságot nem az állam, hanem a külföldi anyabankok finanszírozták, amelyek 1000 milliárd forintot pumpáltak magyarországi leánybankjaikba, így biztosítva azok tőkeellátottságát. A Széchenyi Bank esete jól példázza, hogyan működik egy tisztán belföldi, részben állami tulajdonban álló bank.

Orbán Viktor szívén viseli a német adófizetők sorsát. ezt bizonyította az MKB megvásárlása, amivel kizárólag a német állam és a német adófizetők jártak jól, a számlát pedig a magyar állampolgárok fizették. A Budapest Bank megvásárlása már azt jelezte, hogy az amerikai részvényesek jóléte is fontos Orbán Viktornak. Most pedig múlhatatlan szükségét érezte, hogy az ERSTE osztrák tulajdonosainak is segítő kezet nyújtson a magyar állampolgárok pénztárcájának terhére.

 

Bodnár Zoltán, gazdaságpolitikai főtanácsadó

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK