Belépek a Pártba
30 március
2016
HÍR
676 látogató

Bodnár Zoltán: Matolcsyék csúfos bukása

Matolcsyék és alapítványaik végképp elbukták a magyar igazságszolgáltatással és a nyilvánossággal szemben folytatott harcukat, amelyet azért folytattak az elmúlt években, hogy eltitkolják a nyilvánosság elől a közpénzből létrehozott alapítványok gazdálkodását, ellenőrizhetetlenné tegyék az alapítványoknak juttatott pénz felhasználását.

A Kúria mai döntésében elvi éllel mondta ki, hogy a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles elszámolni a nyilvánosságnak gazdálkodásával, a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni, s a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.

A Liberálisok azt követelik az MNB által létrehozott alapítványoktól, hogy haladéktalanul tegyenek eleget valamennyi eddig benyújtott közérdekű adatigénylésnek – köztük a Liberálisokénak is -, az adatigénylések teljesítésének megtagadása miatt folyamatban lévő perekben lépjenek vissza, az alapítványok által előterjesztett jogorvoslati kérelmeket vonják vissza. A Kúria döntésének fényében egyértelmű, hogy az alapítványok minden ilyen pert el fognak veszíteni, s a bíróságok – végső soron a Kúria – az adatok kiszolgáltatására fogja kötelezni az alapítványokat. Jogsértő magatartásuk eddig is jelentős és felesleges költséget okozott a magyar adófizetőknek, amúgy is pazarló gazdálkodásukat szükségtelen további jogi költségekkel megterhelni.

A legfőbb bírói fórum döntése intő figyelmeztetés Matolcsy Györgynek, az általa vezetett Magyar Nemzeti Banknak és a jegybank vezetői által létrehozott és ellenőrzött alapítványoknak, hogy sem az MNB, sem alapítványai nem állnak a törvények felett. A köz pénzével gazdálkodnak, elszámolással és felelősséggel tartoznak a nyilvánosságnak arról, hogyan herdálják el a nemzeti vagyont.

Bodnár Zoltán, ügyvivő

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK