Belépek a Pártba
23 január
2016
HÍR
516 látogató

Bodnár Zoltán: Az MNB fenyegetőzés helyett számoljon el az alapítványaival!

A Magyar Liberális Párt arra szólítja fel Matolcsy Györgyöt, hogy hagyjon fel az európai jegybankhoz méltatlan személyeskedő kommunikációjával. Viselkedjék kultúrember módjára és a jogi lépésekkel való fenyegetőzés helyett adjon érdemi válaszokat az MNB által létrehozott alapítványok működésével kapcsolatos, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Bizottsága által megfogalmazott észrevételekre!

Az MNB saját alapítványait a 2014. évben elért eredményéből hozta létre, amely eredmény nem a jegybank takarékos gazdálkodásából, sikeres üzleti tevékenységéből, hanem a forint gyengülésén elért árfolyamnyereségből származik. Ahelyett, hogy ezt a pénzt az MNB  osztalékként a tulajdonos magyar állam részére kifizette, s ezzel az államadósságot csökkentette és így a költségvetés helyzetét javította volna, a jegybank négy vezetője (az igazgatóság) 248 milliárd forintot pénzbeli juttatásként az alapítványok létrehozására fordított minden demokratikus, parlamenti kontroll nélküli személyes döntéssel. Ez az összeg nagyobb, mint az egész magyar felsőoktatásra fordított éves költségvetés. Az alapítványokba helyezett pénz közpénz, amelynek felhasználására csak a legnagyobb nyilvánosság mellett kerülhet sor, még akkor is, ha az alapítványrendelésre a jegybanktörvény rendelkezéseinek megsértésével került sor.

A Liberálisok ismételten felkérik az Állami Számvevőszék elnökét arra, hogy rendeljen el soron kívüli vizsgálatot az alapítványrendelés körülményeinek jogszerűségéről, a kormány pedig intézkedjen, hogy  a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal haladéktalanul folytasson vizsgálatot a közpénzből létrehozott  alapítványok működésének jogszerűségéről, az alapítványi vagyon felhasználásának  célszerűségéről.

Bodnár Zoltán, ügyvivő

 

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK