Belépek a Pártba
20 október
2015
HÍR
586 látogató

Bodnár Zoltán: A kormány hagyjon fel az energetikai cégek államosításának tervével

Sajtóértesülések szerint a miniszterelnökségen olyan vitaanyag készült, amely az infrastruktúrát birtokló, külföldi kézben lévő energetikai cégek (Elmü-Émász DSO, EDF-Démász, Égáz-Déház, Digáz, Kögáz, Tigáz, E.On) 2017-ig történő megvásárlását készíti elő.

A kormány az elmúlt időszakban kifejezetten a külföldi befektetők kiszorításának szándékával olyan szabályozói környezetett teremtett, amely jelentősen rontotta ezeknek a társaságoknak a jövedelmezőségét. A kormány ezek után most arra készül, hogy a fejlesztések leállítására és elhalasztására kényszerült társaságokat közel ezer milliárd forintos terhet vállalva államosítsa. A társaságok tőkéje, a szükséges hitelkiváltás és forgóeszköz finanszírozás összességében ekkora pénzügyi terhet ró az államra, még akkor is, ha a költségvetési trükközés érdekében a finanszírozást MFB-hitelből biztosítanák. Bármilyen pénzügyi technikát alkalmazzon is a kormány a költségvetési hiány manipulálására, ez az ezer milliárd forint tőkekivonást jelent és a konszolidált magyar adósságot növeli olyan időszakban, amikor a kormány amúgy is elbukta az államadósság elleni harcot.

A tervezet cinikus módon azzal érvel, hogy a cégek finanszírozási költsége jelentősen csökken majd, ha az államosítás után a mai szabályozást megváltoztatva visszatérnek a korábbi, piaci szabályozáshoz, hallgat azonban arról, hogy ez közvetlen bevételkiesést jelent majd az állami költségvetésnek.

Az államosítással a Fidesz-kormány az egykori szocializmust akarja újjáépíteni Magyarországon a piacgazdaság helyett, miközben a magyar gazdaság növekedéséhez nem az állami tulajdon és az adósság növelésére, hanem a valóságos munkahelyet teremtő közvetlen külföldi befektetésekre van a legnagyobb szükség.

Bodnár Zoltán, gazdaságpolitikai szakértő

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK