Belépek a Pártba
23 október
2015
HÍR
751 látogató

Balogh Luca, középiskolai diák beszéde – 2015. október 23.

Nagy megtiszteltetés és nagy felelősség a Magyar Liberális Párt felkérésére itt, a 301-es parcellánál beszélni . Itt, ahova a forradalmat követő megtorlás során kivégzett szabadságszerető embereket temették.

Nem tudom, hogyan vélekedett az eseményekről az akkori ifjúság és azt sem vállalhatom, hogy elmondjam, mit gondol az 1956-os forradalomról a mai ifjúság. Csak a saját tapasztalataimról és érzéseimről tudok beszélni.

Diákként október 23-ából annyit tapasztaltam korábban, hogy munkaszüneti nap. Míg minden március 15-én – nagyon helyesen – megemlékezések sorát tartják az iskolákban és intézményekben, addig október 23-a sokkal csendesebben telik el. Míg  1848. március 15. minden eseményét tanítják az iskolában, feldolgozták a megemlékezések során, addig október 23-a eseményei, előzményei és következményei nincsenek kellőképpen letisztázva. Vajon tisztában van-e mindenki azzal, hogy az 56-ot követő megtorlások során háromszor annyi embert végeztek ki, mint az 1848-as forradalom után?

A történelmi eseményeknek minden rendszerben megvolt az aktuális megemlékezési formája. Az 56-os eseményeket véleményem szerint nem újraértelmezni kellene, csak kibontani, jelentőséget adni neki. Addig kellene megtenni, amíg személyes emlékek is rendelkezésre állnak. Szomorú aktualitást ad ennek az 1989-es rendszerváltás első köztársasági elnökének halála. Göncz Árpád, aki maga is részt vett a forradalomban és viselte a későbbi megtorlásokat, még ideiglenes elnökként azt a törvényt írta alá először, amelyik az ’56-os eseményeket forradalom és szabadságharccá nyilvánította.

Az 1956-ban a fővároson kívül, vidéken is számos városban voltak megmozdulások. Veszprém megyei lévén itt Brusznyai Árpádot említem meg, aki Veszprémben a tanítványait forradalmi csoportba szervezte, de soha nem engedte őket fegyveres harc közelébe.  Brusznyait  koncepciós perben halálra ítélték.

Ahol állunk, a 301-es parcella a magyar nemzet egyik legfontosabb történelmi emlékhelye. Emlékeznünk kell a kivégzettekre, és arra, hogy az 1963-as amnesztiával nem szabadult ki minden 56-os politikai fogoly. Többszáz embernek még 1972-ig kellett elviselni a börtön megpróbáltatásait.

Mást jelentett akkor magyarnak lenni, mint most. Szovjet megszállás alatt volt a Magyar Népköztársaság. Volt egy összetartó erő az idegen hatalom ellen. Nem Nagy-Magyarországot akartak, hanem egy önálló, szabad országot, melyet 1989-ben sikerült megvalósítani.

A magyar haza múltja és jövője – politikai indíttatástól függetlenül – mindenki számára fontos kell, hogy legyen. Vigyáznunk kell azonban, hogy ne essünk át a ló túloldalára, hogy a magyarság egy közös földet, kultúrát, nyelvet jelentsen és ne egy felsőbbrendűségi érzésbe csapjon át. Hogy a szimbólumaink ne a gyűlölet jelképeivé váljanak.

Gyerekkoromban a kertünkben volt egy magyar zászló. Aztán egyszercsak 2002-ben eltűnt. Mikor anyámékat kérdeztem csak annyit mondtak, hogy olyan célokra használják ezt a jelképet, amivel nem értenek egyet. Én szerettem ezt a zászlót, és most is szeretem. Azonban a kertünkbe azóta sem került vissza és addig nem is fog, amíg minden magyarzászlós házat megbélyegeznek. Én igenis szeretném szeretni a zászlónkat anélkül hogy szélsőjobbos lennék. Szeretném, ha visszakapná eredeti jelentését. Ha azt jelentené, hogy büszke vagyok a kultúránkra, a nyelvünkre, az irodalmunkra és a hőseinkre.

Merjünk példaképet választani a bátrak közül! Mert aki kiáll, s ha kell, harcol a hazájáért, az nem biztos, hogy szélsőjobbos, és aki szélsőjobbos nem biztos hogy kiáll és harcol a hazájáért. Mindenkinek joga eldönteni, hogy mit jelent számára magyarnak lenni, a nemzethez tartozni, de azt gondolom, hogy a gyűlölködés és a kirekesztést nem a magyarság kifejező eszköze. Ha a magyarságunkat meg akarjuk becsülni ,akkor a múltat fel kell tárni, meg kell becsülni ami jó volt és tanulni kell a hibákból.

Úgy gondolom Magyarországnak mindig a nyugati irány hozott fejlődést.  A nemzetállamok iránti vágy nagyban megnehezíti a közös európai gondolkodást és cselekvést, amihez a nemzetek belső békéje is szükséges.

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK