Belépek a Pártba
01 december
2015
HÍR
563 látogató

Az ügyészség határozata a sajtószabadság fenyegetése

A Liberálisok szerint az, ami az Index újságírójával történt nem elsősorban Nyilas Gergelyre, hanem az egész oknyomozó újságírásra és a sajtószabadságra nézve jelent fenyegetést Magyarországon.

Mint ismert, Nyilas Gergely a menekültek között elvegyülve igyekezett információkat szerezni, és ily módon hitelesen tájékoztatni a közvéleményt a menekültügyi eljárás menetéről, a hatósági bánásmódról. Az ügyészség egy feljelentés nyomán részesítette megrovásban az újságírót a hatóság megtévesztése miatt. Ez ellen Nyilas Gergely panasszal élt. Ezt a panaszt az ügyészség elutasította, így az újságíró ügye bíróságra került.

A Liberálisok csak pártolni tudják az ügyészi határozat megtámadását, hiszen annak elfogadása az egyet jelentene annak elismerésével, hogy az ügyészség kedve, ízlése, politikai motivációja szerint alkalmazhat bizonyos jogszabályokat. Az ügyészség ugyanis a megrovást egyebek mellett azzal indokolta, hogy a cikkből nem lehetett új, közérdekű tényt megismerni, az újságíró csak szubjektív véleményének adott teret.

A Liberálisok szerint nem férhet kétség ahhoz, hogy a menekültügyi eljárás részletei közérdekű információnak minősülnek még akkor is, ha azokat egyébként szubjektív elemeket is tartalmazó írás keretében teszik közzé.  Az pedig elfogadhatatlan, hogy a magyar ügyészség az alapján döntsön, hogy az írás elnyeri-e az ügyészségi dolgozók tetszését.

A Nyilas Gergely ellen megfogalmazott ügyészségi határozat a Liberálisok szerint rendkívül veszélyes, hiszen azt deklarálja, hogy az oknyomozó újságírás, a sajtószabadság, a közvélemény tájékoztatása az állami szervek működéséről veszélyt jelent a társadalomra, éppen ezért büntethető. A Liberálisok bíznak abban, hogy az ügyészséggel ellentétben a magyar bíróságok még függetlenek, így  a sajtószabadságot és a sajtótörvényt is tiszteletben tartó ítélet születik majd.

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK