Belépek a Pártba

Csatlakozz hozzánk, ha Te is azt szeretnéd, hogy a lakóhelyeddel kapcsolatos legfontosabb döntések helyben szülessenek meg! Most Te is tehetsz érte, hogy az önkormányzatok megerősödjenek, és jobban képviseljék a helyiek érdekeit. Ha úgy érzed, tudsz ránk időt szakítani, ha van kedved részt venni rendezvények szervezésében, akciók lebonyolításában, szórólapok terjesztésében, ha úgy gondolod, tudsz nekünk segíteni céljaink elérésében: csatlakozz hozzánk, légy az aktivistánk!

11 március
2017
HÍR
372 látogató

Az Orbán-kormány szétzúzta Budapest műemlékvédelmét

A Liberálisok felszólítják a kormányt, hogy vessen véget a műemlékek pusztulását okozó tendenciáknak, és egy, a kormányzattól teljesen független, megerősített jogkörrel bíró, önálló örökségvédelmi hivatalt hozzon létre! Mint ismeretes, a korábbi örökségvédelmi központot tavaly december 31-i hatállyal az illetékes szakminisztérium magába olvasztotta, miközben a központ szakmai munkáját régóta bénította már az önállóság felszámolásáról szóló kormányzati döntés.

Közben Budapest sorra veszítette el épített örökségének meghatározó elemeit, s úgy tűnik, hogy a szakmaiság háttérbe szorult a pénz és a hatalom erejével szemben. De hogyan is lenne elvárható egy minisztériumi osztállyá degradált műemlékvédelmi szerv munkatársaitól, hogy sikeresen vegyék fel a küzdelmet a miniszterrel, aki közben aktív résztvevője volt a budai várnegyedben található, a világörökség részét képező karmelita kolostor jóvátehetetlen szétbarmolását célzó kormányzati döntésnek? A Budai Vár szó szerint mindenáron való elfoglalása nem enged teret a műemlékvédelmi szempontoknak.

Mindemellett emlékezetes, hogy a Bem téri Radetzky-laktanya bontása során is helyrehozhatatlan károkat okoztak, hiszen a teljesen szétzilált és erőtlen műemlékvédelmi rendszer képtelen volt ellenállni a kormányzati hátszéllel támogatott befektetői nyomásnak, s csak a rendkívüli hazai és nemzetközi felháborodás tudta meghátrálásra kényszeríteni a kormányzatot, de addigra mar az épület egyik szárnyát porig rombolták.

Az ún. lerohasztás technikáját használva, ismeretlen hátterű befektetői csoportok is hozzájárulnak a budapesti műemlékek pusztulásához. E technika lényege, hogy a bontásra kiszemelt műemléképület tetőszerkezetét előbb megbontják, majd hagyják tönkremenni az épületet mindenféle adminisztrációs okokra hivatkozva, később pedig az így életveszélyessé minősített épületet lebontják. Ilyen gyanús körülmények között került végül lebontásra a Király utca 40 sz. alatti műemléképület, és most úgy látszik, ezt a sorsot szánták a Dózsa György út 74. sz. alatti Csengery-villának is.

Egy független, erős, jogköreiben kibővített örökségvédelmi hivatal képes lenne ellenállni a fideszes hátszéllel érkező műemlékpusztításnak és sikeresen vehetné fel a harcot a különböző bírói fórumokon a kormányzat Budapest értékeit tekintet nélkül tönkretevő, cinikus határozataival. A fővárost azonban nemcsak nem szereti, de egyáltalán nem is tiszteli az Orbán-kormány. Értékeinek elkótyavetyélése mögött ez a szomorú tény áll.

Hozzászólás


26 július 2016
HÍR
Liberálisok: A Jobbik újra a radikalizálódás útjára lépett?
13 augusztus 2016
HÍR
A Liberálisok aktív részvételre buzdítják az ellenzéki szavazókat
A Liberálisok arra kérik az európai értékek iránt elkötelezett szavazókat, hogy ne kockáztassák hazánk uniós tagságát tétlenséggel. Aktív részvételükkel járuljanak hozzá, hogy Magyarország továbbra is az unió tagja maradhasson.
13 július 2016
HÍR
Liberálisok: Magyarország veszít az UBER távozásával
A Liberálisok csalódottan fogadják az Uber döntését, mely szerint felfüggesztik tevékenységüket Magyarországon. Ugyanakkor megértjük a cég vezetését, hiszen nem volt semmiféle valós kormányzati szándék a megegyezésre.
29 június 2016
HÍR
Sem Volner, sem mások szabadságjoga nem lehet politikai játékszer
A Liberálisok elítélnek minden személyiségi és alkotmányos jog elleni cselekményt, történjen az bárkivel, legyen annak elszenvedője egy egyszerű állampolgár, vagy egy országgyűlési képviselő.
19 április 2016
HÍR
Európa menekültpolitikája áll a Liberálisok brüsszeli tárgyalássorozatának középpontjában
Brüsszelben tárgyal ma az ALDE vezető tisztségviselőivel Fodor Gábor pártelnök és Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője. A tárgyalások középpontjában az EU menekültpolitikája áll.

Események

Videók