Belépek a Pártba
23 június
2018
HÍR
471 látogató

Az illiberális állam elgáncsolta Billyt

A Magyar Liberális Párt szerint szánalmas magyarázkodás, hogy az Állami Operaház a nézők hiánya miatt vonta vissza a világszerte óriási sikert arató Billy Eliot előadásait. Az intézmény igazgatója feltehetően megijedt az illiberális állam fenyegetésétől, amely többek között egy Magyar Időkben megjelent, homofób publicisztikában öltött testet. Az előadásban – amelyre több mint 11 millió néző váltott már jegyet – a főhős legjobb barátja egy meleg fiú. Ez a valódi oka, hogy a hatalom kegyeit kereső intézményvezető levetette a műsorról a darabot, nem pedig a nézőhiány.c

A Orbán-kormány ugyanis provokációnak tartja, ha valaki nem a konzervatív családmodellben kívánja leélni az életét. Ennek szellemében alkották meg az új Alaptörvényt is, amely az azonos nemű párokra másodrendű állampolgárként tekint. A Fidesz kirekeszti a másképp gondolkodókat és azokat, akik másképp élik életüket, mint ahogyan azt az illiberális állam elvárná. Ezt tennék és teszik Billy Eliottal és legjobb barátjával, Michaelel is.

A Liberálisok szerint az Operaház igazgatója jól tette, hogy programjára tűzte az alapvető emberi érték mellett kiálló előadást, és súlyos hibát követett el azzal, hogy a politikai nyomásgyakorlás hatására csökkentette az előadások számát.

A Billy Eliot nem a homoszexualitásról szól, hanem arról, hogy merjünk küzdeni az álmainkért, merjük megvalósítani az álmainkat, bárhonnan is jöttünk. A történet egy olyan kisfiúról szól, aki születhetett volna akár Szabolcsban vagy Nógrádban is. Magyarországon Billy Eliothoz hasonló kisfiúk tízezrei élnek kilátástalan helyzetben, a darab pedig elsősorban nekik üzen.

A kormánynak az lenne a feladata, hogy támogassa a Billy Eliothoz hasonló darabokat, amelyek megmutathatják: van esély máshogy élni és ki lehet törni. Olyan darabokat kellene támogatnia, amelyek reményt adhatnak a hátrányos helyzetű családoknak, szülőknek és gyerekeknek, hogy ha elég bátrak és kitartóak, akkor változtathatnak az életükön. A társadalom számára nincs hasznosabb cél, mint támogatni, biztatni a céltudatos és törekvő embereket. Nem hagyhatjuk, hogy a szegénységben élő tehetségek – legyen az zenész, sportoló vagy balett táncos – elkallódjanak. Ennél fontosabb és nemesebb aligha tűzhető ki ma Magyarországon.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK