Belépek a Pártba
04 augusztus
2017
HÍR
630 látogató

Az állami korrupció ellen nem a bércsökkentés a megoldás

Sok sikert kívánunk Vágó Gábornak a népszavazási kezdeményezéséhez, amely azt célozza, hogy korlátozzák az állami cégek vezetőinek fizetését, azonban az általa képviselt elképzelést liberálisként elvi és gyakorlati okokból nem áll módunkban támogatni. A kezdeményezés – bár ötletgazdáinak jó szándéka kétségbevonhatatlan – mégis végeredményben a demagógok malmára hajtja a vizet, akik elhallgatják azt a tényt, hogy amennyiben a piacinál jóval alacsonyabb szinten rögzítik az állami cégek vezetőinek a fizetését, akkor az nagyobb teret adna a Fidesz-kormány alatt elharapózott korrupciónak és vezetői alkalmatlanságnak az állami szférában. Az állami cégek vezetőit nem lehet összekeverni a közhivatalok élén álló politikusokkal, mert ez utóbbiaknak számos egyéb, nagy értékű juttatás is jár. Ha a cégvezetők bérét csökkentik, még kevesebb szakember marad ezeknél a vállalatoknál, és ez senkinek nem lehet az érdeke.

Éppen a Fideszre volt jellemző az, hogy ellenzékből populista módon követelte az állami vezetők bérének csökkentését, és miután kormányra jutott, saját kádereinek növelte a juttatásokat az állami szférában, mint például a Magyar Nemzeti Bank elnökének fizetése esetében, ahol amíg nem a saját emberük ült az elnöki székben, addig törvényileg csökkentették a fizetését, később viszont Matolcsy György számára azt többszörösére emelték. Az elsőre csábítóan hangzó populista javaslatok nem orvosolják a mélyebb, rendszerszintű bajokat. Ezért ezt a népszavazási kezdeményezést nem támogatjuk, de bízunk abban, hogy még sok olyan kérdés lesz, amelyben az elveinkkel való szembefordulás nélkül is lehetőség nyílik a demokrata pártokkal való együttműködésére.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK