Belépek a Pártba
11 november
2018
HÍR
482 látogató

Az agrártárca partvonalon túlra rúgta a természetvédelem ügyét

A kormányzati bürokráciacsökkentésre való hivatkozással több mint háromszáz főt, az agrártárca természetvédelmi szakfőosztályának közel felét bocsátották el az Agrárminisztériumból. A Magyar Liberális Párt egyetért a kormányzati apparátus és a bürokrácia csökkentésének elvével, hiszen a Liberálisok a kicsi és hatékony, takarékos állam eszméjében hisznek. Ugyanakkor az Agrárminisztériumban a természetvédelmi területről elbocsátott szakemberek nagy száma – illetve az a tény, hogy a minisztérium más főosztályairól lényegesen kisebb arányban bocsátottak el munkatársakat – azt sugallja, hogy a kormány  a szaktárca által kezelt más területekkel összehasonlítva sokkal kevésbé tartja hangsúlyosnak a környezetvédelem ügyét.
Miközben az Orbán-kormány milliárdokat szór el értelmetlen presztízsberuházásokra – így például a teljesen felesleges stadionépítésekre -, addig úgy tűnik, hogy a természetvédelem ügyére még a humánerőforrás terén sem kíván érdemi mennyiségű közpénzt fordítani. Futball-hasonlattal élve a kormány, és benne az agrárminisztérium a szaktárca természetvédelmi főosztályának radikális leépítésével partvonalon túlra rúgta a környezetvédelem ügyét.
A Magyar Liberális Párt álláspontja szerint önálló “zöldtárcára”, azaz környezetvédelmi minisztériumra volna szükség. Az agrárgazdasági és agrár-környezetvédelmi, a mezőgazdasági és természetvédelmi érdekek ugyanis sok esetben egymásnak ellentmondani látszó szempontok érvényesítését és összehangolását követelnék meg miniszteri szinten. Az agrárminiszternek Környezetügyért Felelős Államtitkárságként alárendelt természetvédelem helyzete azt sugallja, hogy az Orbán-kormány számára a környezetvédelem ügye csak másodlagos az agrárgazdasági érdekek mögött – ez a szemlélet pedig a XXI. században, amelynek  globálisan egyik központi kérdése a fenntartható fejlődés ügye, a Liberálisok számára teljességgel elfogadhatatlan.
Chladek  Tibor
a Liberálisok Pest megyei választmányi elnöke,
a párt agrárszakértője
Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK