Belépek a Pártba
21 november
2015
HÍR
374 látogató

,,A szabadság fog védelmet jelenteni és lehetőséget teremteni Európa számára a szélsőséges politikai eszmékkel szemben” – véget ért az ALDE budapesti kongresszusa

Hans van Baalen holland liberális európai parlamenti képviselőt választotta elnökévé az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) szombaton zárult budapesti kongresszusán.

A szervezet új vezetője azt mondta, imádkozik egy liberális Magyarországért, hiszen az ország mindig a liberalizmus élharcosa volt.A migrációval kapcsolatos kérdésre Hans van Baalen úgy nyilatkozott: az unió külső határait kell megvédeni, különben a schengeni rendszer nem fog működni, és nem lesz menedzselhető a helyzet sem.

Fodor Gábor, a tanácskozáson teljes jogú ALDE-tagságot elnyert Magyar Liberális Párt elnöke arról beszélt: politikai közösségük befolyásos és jelentős, hiszen a 28 uniós tagállam közül hét ország kormányát vezeti liberális politikus, s az ALDE az Európai Parlament harmadik legjelentősebb, legbefolyásosabb csoportja. Azért jöttek Budapestre az európai liberálisok, hiszen itt a magyar miniszterelnök az illiberális állam felépítését hirdette meg. Ennek az egész budapesti konferenciának a legfontosabb politikai üzenete az volt, hogy nemet mondanak a liberálisok az illiberális államra, és hitet tettek a szabadság, a piacgazdaság és a jogállami normák mellett – fogalmazott Fodor Gábor.
A pártelnök hozzátette: a tanácskozás többek között arról szólt, hogy a szabadság fog védelmet jelenteni és lehetőséget teremteni Európa számára a szélsőséges politikai eszmékkel szemben; illetve a piacgazdaság teszi sikeressé ezeket az országokat. Szavai szerint a migránsok és a menedékkérők sem az illiberális, hanem a liberális elveken nyugvó területek felé törekszenek.

Szent-Iványi István, a Liberálisok külpolitikai szakértője az illiberális állam építésével szembeni kiállást nevezte a kongresszus legfontosabb üzenetének, mondván, a szabadságjogok lebontása egy uniós tagállam számára elfogadhatatlan. Lényeges témaként említette a menekültválságot is, amelyről nem fogadtak el határozatot, de konszenzus alakult ki arról, hogy ezt a válságot csakis együtt, Európa népei közösen és nem egymás kárára oldhatják meg, az európai és a humanista értékekkel összhangban.  Kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, elfogadhatatlannak tartja a Magyar Liberális Párt egy mini-Schengen megteremtését, mert az korlátozná az unió legfontosabb vívmányának tekintett rendszert, azzal viszont egyetértenek, hogy a schengeni szabályokat mindenkinek be kell tartania.
Ha elkezdjük lebontani az unió vívmányait, akkor lassan már semmi sem marad az unióból, amiért érdemes volt belépni – fogalmazott Szent-Iványi István.

Az ALDE éléről leköszönő Graham Watson brit politikus örömét fejezte ki, hogy a Liberálisok csatlakoztak a szervezethez, hozzátéve, van jövője a liberalizmusnak Magyarországon, amely oly sokat adott hozzá az európai humanista kultúrához.

(MTI)

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK