Belépek a Pártba
26 január
2017
HÍR
772 látogató

A rendőrség futni hagyja a Betyársereget a brutális rasszista támadás után

A Magyar Liberális Párt szerint elfogadhatatlan, hogy a hatóságok futni hagyták a Betyársereget azok után, hogy tagjaik brutálisan összevertek négy közmunkást 2014 nyarán a Heves megyei Balaton településen. Tovább súlyosbítja az esetet, hogy felmerül a gyanúja, a rasszista bűncselekmény kitervelője egy rendőr nyomozó volt.

A cigány közmunkások elleni, végtagtöréssel végző bűncselekménynek nyolc-kilenc elkövetője volt, mégis mindössze egyetlen tettest ítéltek el. A bántalmazók a vádirat szerint többe között azt üvöltötték az éppen munkájukat végző emberekre: „Megdöglötök büdös cigányok!” és „Rátok lesz gyújtva a ház, büdös cigányok!“. A Társaság a Szabadságjogokért blogja azt írja „volt, akire gázriasztó pisztollyal közvetlen közelről rálőttek, majd baseball ütővel ütlegelték. Volt, akinek a hátára térdeltek és úgy ütötték ököllel és baseball ütővel a fejét, volt akinek a földön rugdosás és ütlegelés közepetette le akarták vágni a fülét, és volt, akit a gázspray-vel lefújás után pajszerrel ütlegeltek.”

A támadásban egyértelmű a rasszista indíték, az egyetlen elfogott tettest azonban mégsem gyűlölet-bűncselekmény miatt ítélték el, hanem aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés miatt. Az elítélt mindössze három napot töltött börtönben, a büntetésének nagyobbik részét megúszta házi őrizettel és felfüggesztetett szabadságvesztéssel. A többi támadót azonban futni hagyták, pedig a nyomok egyértelműen a szélsőjobboldali, paramilitáris Betyársereghez vezetnek.

A Magyar Liberális Párt szerint az Orbán-kormány képtelen megvédeni állampolgárait a rasszista támadásoktól, és az ügyben hozott ítélettel súlyosan csorbul az egyenlő elbíráláshoz való alapvető emberi jog. Elfogadhatatlan, hogy a mai Magyarországon embereket származásuk miatt brutálisan megtámadnak, a hatóságok pedig szemet hunynak az ügy felett.  Elvárjuk, hogy a rendőrség a többi tettest is felkutassa, és hatályos magyar jog szerint eljárást indítson ellenük. A Liberálisok szerint minden embernek joga van biztonságban élni saját hazájában, a kormánynak pedig kötelessége minden állampolgárát megvédeni az ehhez hasonló támadásoktól.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK