Belépek a Pártba
18 május
2018
HÍR
678 látogató

A Liberálisok kilépnek a Változás Szövetségéből – Bősz Anett független képviselőként folytatja

Bősz Anett és Sermer Ádám mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Liberálisok országgyűlési képviselője megszünteti a frakció tagságát az MSZP-Párbeszéd frakciószövetségben, és független képviselőként folytatja tevékenységét.

Erre a lépésre azért kényszerülünk, mert többszöri kérésünk ellenére sem tartották be a pártjaink között megkötött írásbeli és szóbeli megállapodásokat. Minden jószándékú törekvésünk ellenére folyamatosan azzal szembesültünk, hogy a frakciószövetség két pártja nem tartja fontosnak a Magyar Liberális Párttal való együttműködést, így folyamatosan felszámolta a részünkről a kezdetekben meglévő bizalmi viszonyt.

A Liberálisok az együttműködés, a sikeres választási eredmény elérése érdekében lemondtak az önálló megjelenésről és névhasználatról a kampányban. Áldozatokat hoztunk a közös indulás, a siker reményében. Méltósággal viseltük a listaállítás idején minket ért méltatlan vádakat.

Nem vehettünk részt a közös politikai döntéshozatalban, részvételünket ezekben a formális és informális testületekben érdemben nem biztosították, sőt, az MSZP vezetői tudomásunkra hozták, hogy nem szándékoznak betartani a velünk aláírt megállapodásokat. Hiába kértük az előzetes szóbeli ígéretekkel szemben, hogy kössünk átfogó megállapodást a közös európai uniós és önkormányzati választásokon való indulás ügyében, ez nem történt meg. Ezért döntöttünk amellett, hogy a Magyar Liberális Párt kilép a Változás Szövetségéből, Bősz Anett országgyűlési képviselőnk pedig a Párbeszéd frakcióból, és független képviselőként folytatja parlamenti munkáját.


 

Budapest, 2018. május 18., péntek (MTI) – Kilép a Párbeszéd ötfős parlamenti frakciójából Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt politikusa, munkáját független országgyűlési képviselőként folytatja.

A döntést Bősz Anett pénteki sajtótájékoztatóján azzal indokolta, hogy az elmúlt hetekben azt tapasztalták, partnereik nem teljesítik az együttműködésre vonatkozó, szóban, illetve írásban vállalt kötelezettségeiket.

Hozzátette: úgy gondolták, hogy együtt többre jutnak, de az elmúlt két hétben egyértelmű jelét adták a politikai szövetségeseik, hogy nem kívánnak érdemben együtt dolgozni a Magyar Liberális Párttal. A múlt héten kezdeményezett tárgyalásaik nem vezettek eredményre.

Sermer Ádám, a párt elnökhelyettese azt mondta, “állítólagos partnereik” semmilyen garanciát nem akartak biztosítani annak érdekében, hogy Bősz Anett a liberális képviseletet tudja biztosítani a frakcióban. Hangsúlyozta: sok alkalom lesz, amikor együtt tudnak majd működni a szövetség pártjaival, de a liberális képviseletet csak úgy tudják biztosítani, ha Bősz Anett független képviselőként vesz részt az Országgyűlés munkájában.

Az illiberális állammal szemben folytatott harcban így nem lehet a liberális álláspontot elnyomni – hangoztatta. A házszabály szerint megszűnik a képviselőcsoport, ha tagjainak száma öt fő alá csökken. Ha Bősz Anett kilép, a Párbeszéd parlamenti frakciója megszűnik, ami számos jogosultság megszűnését vonja maga után.

A frakciótagok elveszítik bizottsági tagságukat, Tordai Bence pedig a jegyzői posztját. A megszűnéssel elesnek az Országgyűlés Hivatalának költségvetéséből a frakciók működési kiadásaira havonta járó pénztől. Ez az országgyűlési törvény alapján a képviselői tiszteletdíj tízszereséből, valamint frakciótagonként – ellenzéki párt lévén – a képviselői tiszteletdíj további 40 százalékának megfelelő összegből áll.

A független képviselők a képviselői tiszteletdíj 40 százalékának megfelelő összegre jogosultak a képviselői tevékenységükkel járó kiadásokra. Sokkal kevesebb megszólalási lehetőségük lesz, nem szólalhatnak fel napirend előtt, az pedig a házbizottság döntésétől függ, biztosítja-e számukra az interpelláció és a kérdezés lehetőségét. A házszabály rendelkezése szerint függetlenné vált képviselő a frakciótagsága megszűnését követő hat hónap elteltével csatlakozhat képviselőcsoporthoz.
Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK