Belépek a Pártba
17 július
2018
HÍR
602 látogató

A Liberálisok kikérik az Ikarus-szerződéseket

A Liberálisok közérdekű adatigénylést nyújtanak be az Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft. mulasztásai, és a cég körül kialakult botrányok miatt. Mint ismeretes, az elmúlt napokban a BKV igazgatósága is szerződést bontott a közben csődöt jelentő Ikarus EAG Kft.-vel. A korábban a BKV-nak ígért harminc darab buszból mindössze tízet kapott meg a közlekedési vállalat, de a leszállított tíz jármű sem felelt meg a műszaki és biztonsági követelményeknek. Ez is alátámasztja, hogy a tavaly a Varga Mihály pénzügyminiszter által bejelentett nemzeti buszstratégia látványos csődöt mondott, hiszen a beígért 3500 darab buszból egy év alatt csak néhány működőképes buszt sikerült legyártani. Ezzel súlyos károkat okoztak a fővárosnak, hiszen a fővárosban hosszú ideig azért nem indulhatott el a hármas metró felújítása, mert az úgynevezett nemzeti buszstratégia miatt fideszes képviselők blokkolták a metrópótló buszok beszerzését.

Az Ikarus EAG Kft., melynek jelentős tulajdoni hányada köthető Matolcsy unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz, már nevében is megtévesztette a piaci szereplőket, hiszen a cég semmilyen módon nem köthető az Ikarushoz; nem utódcég, így névbirtoklás miatt is jogvitában állnak.
A közérdekű adatigényléssel azt szeretnénk elérni, hogy a közvélemény tisztában legyen azzal, milyen szerződéseket kötött a BKV és a Volán-társaságok Matolcsy rokonának cégével. Továbbá vizsgálatot követelünk annak kiderítése érdekében, hogy történt-e nyomásgyakorlás a szerződések megkötésére, a prototípusok átvételére, műszaki jóváhagyására. Azt is szeretnénk tudni, hogy az okozott károk megtérítéséért milyen lépéseket kívánnak tenni a szerződést felmondó vállalatok az Ikarus Kft.-vel szemben. Az adófizetőknek joguk van tudni, mennyi közpénzt költött el az állam a teljes csődöt mondó magyar buszgyártásra; egy olyan beruházásra, amely sosem valósult meg.
Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok budapesti választmányának elnöke
Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK