Belépek a Pártba

Csatlakozz hozzánk, ha Te is azt szeretnéd, hogy a lakóhelyeddel kapcsolatos legfontosabb döntések helyben szülessenek meg! Most Te is tehetsz érte, hogy az önkormányzatok megerősödjenek, és jobban képviseljék a helyiek érdekeit. Ha úgy érzed, tudsz ránk időt szakítani, ha van kedved részt venni rendezvények szervezésében, akciók lebonyolításában, szórólapok terjesztésében, ha úgy gondolod, tudsz nekünk segíteni céljaink elérésében: csatlakozz hozzánk, légy az aktivistánk!

07 február
2018
HÍR
248 látogató

A liberális ügyek nélkül nem lehet teljes a Változás Szövetsége

A Liberálisok a 2014-18-as ciklusban elsősorban ügyek mentén kívántak alternatívát állítani, és egyszersmind az egész demokratikus ellenzék szakpolitikai ajánlatát bővíteni. Több ügyben jött létre olyan ellenzéki együttműködés, amely azt mutatja, hogy a demokratikus ellenzéken belüli különbségek dacára lehetséges a közös politikai cselekvés. Ilyen ügyek közé tartozik az oktatás, a választási rendszer reformja, az egészségügy és a nyugdíjasok helyzete.

Bizonyos témákban ugyanakkor a Liberálisok következetes liberális álláspontot képviseltek. Az általunk képviselt saját ügyek közé tartozik a kannabisz legalizációja, az állam és az egyház szétválasztása, az eutanázia, Magyarország uniós elköteleződése, a civil szervezetek védelme és kvótakérdésben az EU-párti következetesség. Ezeknek az ügyeknek és a liberális választók képviselete nélkül nem lehet teljes a Változás Szövetsége, nem lehetséges a kormányváltás – erről beszélt Sermer Ádám, a Liberálisok elnökhelyettese mai sajtótájékoztatóján.

Az alábbiakban a Liberálisok saját ügyeit és az azzal kapcsolatos törekvéseinket részletezzük:

  1. Kannabisz legalizációja

A kannabisz legalizálása olyan politikai ügy, amely valós társadalmi támogatottsággal rendelkezik. Reprezentatív mérésünk szerint a megkérdezettek 18 százaléka ért egyet a marihuána legalizálásával. A kannabisz orvosi célokra való engedélyezésével a megkérdezettek 41 százaléka ért egyet.

A kannabisz legalizálásában több százezer honfitársunk érintett, akikből a kormány jelenlegi politikája minden ésszerűséget nélkülözve csinál bűnözőt. Ha ugyanis a kormány következetesen betartatná a saját törvényeit, akkor több mint félmillió magyar állampolgárt küldhetne elterelésre vagy börtönbe marihuána fogyasztása miatt.

A kormány nemzeti drogstratégiája, amely 2020-ra az irreális szermentes Magyarország illúziójával próbálja meg hitegeti a magyar választókat, nyilvánvalóan megbukott. A tétlenkedésnek pedig komoly veszélyei vannak. Ahogy maga a drogstratégiáért felelős államtitkár, Czibere Károly is fogalmazott, az elsősorban vidéki kistelepüléseken népszerű dizájnerdrogok miatt nemzedékek fognak kihullani. A dizájnerdrogok elleni harc legfontosabb eszköze a sokkal kevésbé veszélyes marihuána legalizálása lenne. A szenvedélybetegségek elleni küzdelem eszköze az ártalomcsökkentés és felvilágosítás, nem a büntetőjog. A megfélemlítés nem vezet sehova, el kell ismerni a marihuána rekreációs és egészségügyi használatát.

Fodor Gábor országgyűlési képviselő, a Liberálisok elnöke éppen ezért nyújtott be ebben a tárgyban először törvényjavaslatot Magyarországon. A Liberálisok ezen kívül két népszavazási kérdést is benyújtottak a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

  1. Eutanázia

Magyarországon az 1997. évi CLIV. törvény rendelkezik a passzív eutanázia feltételeiről és lehetséges eseteiről. Ez a szabályozás azonban nem oldja meg az olyan betegségben szenvedők helyzetét (pl. Alzheimer-kóros, Parkinson-kórós), akik számára a passzív eutanázia nem nyújt megoldást. Ideje társadalmi vitát kezdeni arról, hogyan lehet szabályozni az aktív eutanáziát. Ideje elkezdeni arról beszélni, hogy mi történjen azokkal a gyógyíthatatlan betegekkel, akik a méltó végstádiumot választják. Az emberi méltóság mindenekfölött való mivoltának ellentmond az emberhez nem méltó élet vállalásának kötelezettsége: senkit nem lehet arra kötelezi, hogy akarata ellenére életben maradjon. Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője több cikket írt a témában, a Liberális Magyarországért Alapítvány pedig konferenciát is rendezett az eutanázia témájában, hogy végre társadalmi vita nyílhasson a méltóságteljes életvég kérdéskörében.

  1. Egyházi és világi iskolák

Az egyházi iskolákban tanulók száma 2010 és 2016 között 81 százalékkal nőtt. Az egyházi iskolák száma ugyanebben az időszakban 69 százalékkal nőtt. Jelenleg 95 településen csak egyházi általános iskola választható, valamint 39 olyan település van, ahol csak egyházi, illetve vallási tevékenységet végző szervezet tart fenn gimnáziumot.

A magyar lakosság 78 százaléka úgy gondolja, hogy minden településen elérhetőnek kellene lennie világi oktatásnak is. 74 százalék egyetért azzal, hogy az egyházi és a világi iskolába járó gyerekekre ugyanannyi fejpénz kell, hogy jusson. A megkérdezettek többsége azzal is egyetért, hogy ne kerülhessenek állami iskolák egyházi kézbe a diákok és a szülők megkérdezése nélkül.

Ehhez képest az utóbbi években többször került sor arra, hogy semmibe vették a helyi közösségek autonómiáját, a helyi demokráciát és a gimnáziumi férőhelyeket csökkentették, az egyházi iskolákat pedig kiemelten támogatták.

Fodor Gábor éppen ezért indítványozta, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja meg az iskolák finanszírozását, mivel azzal, hogy az állami fenntartású intézményekben tanuló diákokra kisebb fejpénz jut, mint az egyházi iskolákba járó társaikra, az állam a vallás- és lelkiismeret szabadságát veszi semmibe. A Liberálisok szerint ezzel a kormány egy hozzá világnézetileg közel álló, szűk rétegnek, a keresztény-konzervatív elitnek kívánt kedvezni más társadalmi csoportok kárára.

  1. EU

A Liberálisok célja egy olyan külpolitikai program kidolgozása, ami valódi alternatíva lehet a Magyarországot elszigetelő, a szabad világtól és demokrata szövetségeseinktől elszakító, öntörvényű és agresszív orbáni külpolitikának. Ez az Európa iránt elkötelezett, nyugatos, modern, európai Magyarország programja.

A közvélemény-kutatások is azt igazolják, hogy a magyar választók többsége szerint Magyarországnak az EU-val való kapcsolatait kellene erősítenie, nem Oroszországhoz közeledni. A megkérdezettek 60 százaléka szerint az EU Magyarország szövetségese.

  1. Civilek

A civil szervezetek függetlensége, autonómiájának megteremtése érdekében szükség van egy olyan átlátható költségvetési támogatási rendszer kialakítására, ami független a szűklátókörű hatalompolitikai manőverektől. A civil függetlenség garantálása érdekében a Liberálisok javasolják, hogy az SZJA civil szervezeteknek felajánlható része emelkedjen 1-ről 2 százalékra. Annak érdekében, hogy egyetlen társadalmi csoport se essen ki a civil érdekvédelem látószögéből, kezdeményezzük továbbá, hogy a személyi jövedelemadót nem fizető, 16 éven felüli személyek az előző évi átlagfelajánlással megegyező mértékű utalványt kapjanak a központi költségvetés terhére.

  1. Kvótareferendum

A Liberálisok menekültügyben a kezdetek óta a problémák helyi megoldását,  valamint egy jogállami következetességet támogatnak. Ez utóbbi értelmében humanitárius kötelezettségeinknek meg kell felelni és a nemzetközi szerződésekben foglaltakat végre kell hajtani. Mindez azonban azt is jelenti, hogy a menekültekkel szembeni védelmet addig kell biztosítani, amíg a fenyegetettség szülőföldjükön fennáll. A menekültügy kezelése csak az európai szolidaritás talaján képzelhető el. A magyar kormány azonban nem a probléma megoldásában, hanem annak felszínen tartásában érdekelt.

A kvótareferendum kampánya során egyedül a Liberálisok képviseltek következetes, EU-párti gondolkodást. Az óriási kommunikációs ellenszélben és agresszív közéleti klímában mégis volt 40 ezer választó, amelyik támogatta a liberális álláspontot.

Hozzászólás


01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
13 augusztus 2016
HÍR
A Liberálisok aktív részvételre buzdítják az ellenzéki szavazókat
A Liberálisok arra kérik az európai értékek iránt elkötelezett szavazókat, hogy ne kockáztassák hazánk uniós tagságát tétlenséggel. Aktív részvételükkel járuljanak hozzá, hogy Magyarország továbbra is az unió tagja maradhasson.
13 július 2016
HÍR
Liberálisok: Magyarország veszít az UBER távozásával
A Liberálisok csalódottan fogadják az Uber döntését, mely szerint felfüggesztik tevékenységüket Magyarországon. Ugyanakkor megértjük a cég vezetését, hiszen nem volt semmiféle valós kormányzati szándék a megegyezésre.
29 június 2016
HÍR
Sem Volner, sem mások szabadságjoga nem lehet politikai játékszer
A Liberálisok elítélnek minden személyiségi és alkotmányos jog elleni cselekményt, történjen az bárkivel, legyen annak elszenvedője egy egyszerű állampolgár, vagy egy országgyűlési képviselő.
19 április 2016
HÍR
Európa menekültpolitikája áll a Liberálisok brüsszeli tárgyalássorozatának középpontjában
Brüsszelben tárgyal ma az ALDE vezető tisztségviselőivel Fodor Gábor pártelnök és Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője. A tárgyalások középpontjában az EU menekültpolitikája áll.

Események

Videók