Belépek a Pártba
03 december
2018
HÍR
215 látogató

A lélektani akadálymentesítés az elsődleges feladatunk

A fogyatékossággal élők világnapján a Liberálisok arra hívják fel a figyelmet, hogy fogyatékos honfitársaink nem tudnak részt venni a társadalom vérkeringésében, ezen pedig változtatnunk kell. Az akadálymentesítés hiányos mivolta mellett lélektani okok vezettek ide: az integrált oktatás, az érzékenyítő nevelés gyerekcipőben járnak, a fogyatékkal élők bérmunkapiaci foglalkoztatása jelentősen korlátozott.

Míg a kontinens szerencsésebb felén jellemzőbb, hogy fogyatékkal élők és ép társak dolgoznak és szabadidős programokat szerveznek közösen, addig hazánkban az is kérdés, hogy mozgássérültek használhatják-e a metró teljes szakaszát, valamint van-e lehetőségük alacsonypadlós buszon segítséget kapni a sofőrtől. A szabad világban egyre több Down-szindrómás szerez diplomát, játszik színtársulatban, vagy kezd modellkarriert építeni, Magyarországon pedig még az enyhe Asperger-szindrómás gyerekeknek is meggyűlik a bajuk az iskolarendszerrel.

Egy kerekes székest nem a széke tesz fogyatékossá, hanem a rámpát nélkülöző lépcső. Egy siket és nagyothalló vagy egy gyengén látó osztálytárs a többieknek is sokat taníthat puszta jelenlétével egy iskolában arról, hogy sokfélék vagyunk, de méltóságunkban egyenlőnek kell lennünk, ezért pedig az ép társak és a társadalom szervezői felelősek. A fogyatékossággal élők világnapján mind a lélektani, mind a fizikai akadályok lebontása mellett tesszük le a voksunkat.

Bősz Anett, a Liberálisok országgyűlési képviselője

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
22 június 2016
HÍR
Szolidárisak vagyunk a béremelésükért küzdő önkormányzati dolgozókkal
A Magyar Liberális Párt szolidaritást vállal azokkal az önkormányzati dolgozókkal, akik ma munkabeszüntetéssel hívták fel a figyelmet a bérhelyzetükre.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.
22 április 2016
HÍR
Liberálisok a Föld napjára: A Fidesz politikájából hiányzik az előrelátás és a környezetvédelem
A Liberálisok szerint Magyarország számára szomorú ünnep a Föld napja. A Fidesz az elmúlt években háttérbe szorította a környezetvédelem ügyét, és több megbocsáthatatlan lépést is tett hazánk természeti értékeivel szemben...
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
08 június 2016
HÍR
Szent-Iványi István: Értelmetlen az osztrák-magyar adok-kapok
Az elmúlt napokban éles vita bontakozott ki a menekültek visszaküldéséről Ausztria és hazánk vezetői között.

Videók

LiBERÁLiSOK