Belépek a Pártba
27 június
2015
HÍR
508 látogató

A közérdekű adatigénylésre vonatkozó alkotmányellenes törvénymódosító azonnali visszavonását kérjük

A Liberálisok felszólítják a kormányt, hogy haladéktalanul vonja vissza az információszabadságról szóló törvényhez benyújtott módosító javaslatot, amely jelentősen megnehezítené és fizetőssé tenné a közérdekű adatigénylést.

Magyarország Alaptörvénye VI. cikkének (2) bekezdése szerint mindenkinek joga van a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez. Ennek az alkotmányos alapjognak az érvényesítése az állam alapvető kötelessége, minden állami szerv alapvető alkotmányos feladata. A közérdekű adatok igénylésére vonatkozó szabályok tervezett módosítása az Alaptörvényben biztosított információszabadság megengedhetetlen korlátozását jelentené.

A közérdekű adatok szolgáltatása az állami szerveknél nem valamiféle többletmunka, fizetős szolgáltatás, hanem alapvető feladataik része, ezért ennek költségeit az államnak kell biztosítania. Súlyosan sértik tehát a közérdekű adatigényléshez való jogot a javaslat azon rendelkezései, amelyek előzetes költségtérítés előírását tennék lehetővé. Ellentétes az Alaptörvényben biztosított alapvető jogokkal a döntés-előkészítő adatok védelmi körének parttalanná tétele éppúgy, mint a szerzői jogi védelem alá eső adatok megismerhetőségének javasolt korlátozása, vagy az anonim adatigénylés lehetőségének megszüntetése.

Az Orbán-kormány működése során számtalan alkalommal megsértette saját Alaptörvényét, amikor csak bírói ítélettel lehetett kikényszeríteni a közérdekű adatok kiadását az állami szervektől. Ezek kivétel nélkül botrányos, korrupció-gyanús ügyekhez, a  közpénzek pazarló felhasználásához kapcsolódtak. A Lázár-féle utazások, a Századvéggel kötött szerződések, a Rogán ingatlanügyletei, Paks II. és megannyi más eset is azt példázza, hogy a közérdekű adatigénylés olyan eszköze az állampolgári ellenőrzésnek, amelytől a Fidesz igyekszik megszabadulni.

A most benyújtott törvényjavaslat a kormány ellenőrzésének, nyilvános elszámoltathatóságának ezt az alapvető alkotmányos eszközét akarja kiüresíteni, lényegében megszüntetni az orbáni autoritárius állam kiépítésének újabb lépéseként. Amennyiben javaslatát a kormány nem vonja vissza, úgy a köztársasági elnöktől kérünk előzetes normakontrollt a nyilvánvalóan alkotmánysértő javaslatra.

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK