Belépek a Pártba
27 május
2018
HÍR
326 látogató

A kormány tegyen lépéseket a sertéstartók megsegítése érdekben!

A sertéspestis magyarországi megjelenése miatt már több ország jelentett be embargót a magyar sertéshús-exporttal szemben. Az ország jelentős távol-keleti piacai, így például Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea és Kína, továbbá Oroszország és Ukrajna is lezárta határait a magyar sertéshús előtt. A már bejelentett embargó a magyar sertésexport 30-40%-át, közel 50.000 tonna sertéshúst érint. Ez a magyar éves termelés 11%-a.

Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak adott május 22-i interjújában a sertéspestis kapcsán úgy fogalmazott, hogy a kormány termelői kompenzációt nem tervez, mert nincs válság. A miniszter – aki mint ismeretes, a sertéspestis megjelenéséért is a migránsokat tette felelőssé a kormánypártok uszító politikai üzenetei jegyében – ezen kijelentéséből is látható, hogy egy sajátos álomvilágban él, amely köszönőviszonyban sincs a tényekkel és a magyarországi agrárium szereplői által megtapasztalt hétköznapi valósággal.

Az elmúlt hetekben már 20%-ot csökkent a sertéshús felvásárlási ára, ez önmagában is válságos helyzetbe sodorta a sertéstartókat, különös tekintettel pedig a kisebb üzemméretű, családi jellegű gazdaságokat, amelyek esetében az egyre csökkenő felvásárlási árak még a termelői önköltséget sem fedezik.

Az exportlehetőségek szűkülésével nyilvánvalóan nőni fog a belföldi kínálat, ami a sertéshús felvásárlói árának további csökkenéséhez, így pedig a sertéstartók amúgy is válságos piaci helyzetének további romlásához fog vezetni.

A Magyar Liberális Párt felszólítja Nagy István agrárminisztert, hogy a Földművelésügyi Minisztérium mielőbb dolgozzon ki hatékony intézkedési tervet a sertéspestis megjelenése által okozott károk enyhítésére, és tegyen érdemi lépéseket a magyarországi sertéságazat, különös tekintettel a kis- és közepes üzemméretű, családi gazdaságok válságos helyzetének enyhítése érdekében.

Chladek Tibor, a Liberálisok agrárpolitikai szakértője

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.
22 június 2016
HÍR
Szolidárisak vagyunk a béremelésükért küzdő önkormányzati dolgozókkal
A Magyar Liberális Párt szolidaritást vállal azokkal az önkormányzati dolgozókkal, akik ma munkabeszüntetéssel hívták fel a figyelmet a bérhelyzetükre.
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
22 április 2016
HÍR
Liberálisok a Föld napjára: A Fidesz politikájából hiányzik az előrelátás és a környezetvédelem
A Liberálisok szerint Magyarország számára szomorú ünnep a Föld napja. A Fidesz az elmúlt években háttérbe szorította a környezetvédelem ügyét, és több megbocsáthatatlan lépést is tett hazánk természeti értékeivel szemben...

Videók

LiBERÁLiSOK