Belépek a Pártba

Csatlakozz hozzánk, ha Te is azt szeretnéd, hogy a lakóhelyeddel kapcsolatos legfontosabb döntések helyben szülessenek meg! Most Te is tehetsz érte, hogy az önkormányzatok megerősödjenek, és jobban képviseljék a helyiek érdekeit. Ha úgy érzed, tudsz ránk időt szakítani, ha van kedved részt venni rendezvények szervezésében, akciók lebonyolításában, szórólapok terjesztésében, ha úgy gondolod, tudsz nekünk segíteni céljaink elérésében: csatlakozz hozzánk, légy az aktivistánk!

27 május
2018
HÍR
213 látogató

A kormány tegyen lépéseket a sertéstartók megsegítése érdekben!

A sertéspestis magyarországi megjelenése miatt már több ország jelentett be embargót a magyar sertéshús-exporttal szemben. Az ország jelentős távol-keleti piacai, így például Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea és Kína, továbbá Oroszország és Ukrajna is lezárta határait a magyar sertéshús előtt. A már bejelentett embargó a magyar sertésexport 30-40%-át, közel 50.000 tonna sertéshúst érint. Ez a magyar éves termelés 11%-a.

Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak adott május 22-i interjújában a sertéspestis kapcsán úgy fogalmazott, hogy a kormány termelői kompenzációt nem tervez, mert nincs válság. A miniszter – aki mint ismeretes, a sertéspestis megjelenéséért is a migránsokat tette felelőssé a kormánypártok uszító politikai üzenetei jegyében – ezen kijelentéséből is látható, hogy egy sajátos álomvilágban él, amely köszönőviszonyban sincs a tényekkel és a magyarországi agrárium szereplői által megtapasztalt hétköznapi valósággal.

Az elmúlt hetekben már 20%-ot csökkent a sertéshús felvásárlási ára, ez önmagában is válságos helyzetbe sodorta a sertéstartókat, különös tekintettel pedig a kisebb üzemméretű, családi jellegű gazdaságokat, amelyek esetében az egyre csökkenő felvásárlási árak még a termelői önköltséget sem fedezik.

Az exportlehetőségek szűkülésével nyilvánvalóan nőni fog a belföldi kínálat, ami a sertéshús felvásárlói árának további csökkenéséhez, így pedig a sertéstartók amúgy is válságos piaci helyzetének további romlásához fog vezetni.

A Magyar Liberális Párt felszólítja Nagy István agrárminisztert, hogy a Földművelésügyi Minisztérium mielőbb dolgozzon ki hatékony intézkedési tervet a sertéspestis megjelenése által okozott károk enyhítésére, és tegyen érdemi lépéseket a magyarországi sertéságazat, különös tekintettel a kis- és közepes üzemméretű, családi gazdaságok válságos helyzetének enyhítése érdekében.

Chladek Tibor, a Liberálisok agrárpolitikai szakértője

Hozzászólás


01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
13 augusztus 2016
HÍR
A Liberálisok aktív részvételre buzdítják az ellenzéki szavazókat
A Liberálisok arra kérik az európai értékek iránt elkötelezett szavazókat, hogy ne kockáztassák hazánk uniós tagságát tétlenséggel. Aktív részvételükkel járuljanak hozzá, hogy Magyarország továbbra is az unió tagja maradhasson.
13 július 2016
HÍR
Liberálisok: Magyarország veszít az UBER távozásával
A Liberálisok csalódottan fogadják az Uber döntését, mely szerint felfüggesztik tevékenységüket Magyarországon. Ugyanakkor megértjük a cég vezetését, hiszen nem volt semmiféle valós kormányzati szándék a megegyezésre.
29 június 2016
HÍR
Sem Volner, sem mások szabadságjoga nem lehet politikai játékszer
A Liberálisok elítélnek minden személyiségi és alkotmányos jog elleni cselekményt, történjen az bárkivel, legyen annak elszenvedője egy egyszerű állampolgár, vagy egy országgyűlési képviselő.
19 április 2016
HÍR
Európa menekültpolitikája áll a Liberálisok brüsszeli tárgyalássorozatának középpontjában
Brüsszelben tárgyal ma az ALDE vezető tisztségviselőivel Fodor Gábor pártelnök és Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője. A tárgyalások középpontjában az EU menekültpolitikája áll.

Események

Videók