Belépek a Pártba
27 május
2018
HÍR
299 látogató

A kormány tegyen lépéseket a sertéstartók megsegítése érdekben!

A sertéspestis magyarországi megjelenése miatt már több ország jelentett be embargót a magyar sertéshús-exporttal szemben. Az ország jelentős távol-keleti piacai, így például Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea és Kína, továbbá Oroszország és Ukrajna is lezárta határait a magyar sertéshús előtt. A már bejelentett embargó a magyar sertésexport 30-40%-át, közel 50.000 tonna sertéshúst érint. Ez a magyar éves termelés 11%-a.

Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak adott május 22-i interjújában a sertéspestis kapcsán úgy fogalmazott, hogy a kormány termelői kompenzációt nem tervez, mert nincs válság. A miniszter – aki mint ismeretes, a sertéspestis megjelenéséért is a migránsokat tette felelőssé a kormánypártok uszító politikai üzenetei jegyében – ezen kijelentéséből is látható, hogy egy sajátos álomvilágban él, amely köszönőviszonyban sincs a tényekkel és a magyarországi agrárium szereplői által megtapasztalt hétköznapi valósággal.

Az elmúlt hetekben már 20%-ot csökkent a sertéshús felvásárlási ára, ez önmagában is válságos helyzetbe sodorta a sertéstartókat, különös tekintettel pedig a kisebb üzemméretű, családi jellegű gazdaságokat, amelyek esetében az egyre csökkenő felvásárlási árak még a termelői önköltséget sem fedezik.

Az exportlehetőségek szűkülésével nyilvánvalóan nőni fog a belföldi kínálat, ami a sertéshús felvásárlói árának további csökkenéséhez, így pedig a sertéstartók amúgy is válságos piaci helyzetének további romlásához fog vezetni.

A Magyar Liberális Párt felszólítja Nagy István agrárminisztert, hogy a Földművelésügyi Minisztérium mielőbb dolgozzon ki hatékony intézkedési tervet a sertéspestis megjelenése által okozott károk enyhítésére, és tegyen érdemi lépéseket a magyarországi sertéságazat, különös tekintettel a kis- és közepes üzemméretű, családi gazdaságok válságos helyzetének enyhítése érdekében.

Chladek Tibor, a Liberálisok agrárpolitikai szakértője

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
22 június 2016
HÍR
Szolidárisak vagyunk a béremelésükért küzdő önkormányzati dolgozókkal
A Magyar Liberális Párt szolidaritást vállal azokkal az önkormányzati dolgozókkal, akik ma munkabeszüntetéssel hívták fel a figyelmet a bérhelyzetükre.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.
22 április 2016
HÍR
Liberálisok a Föld napjára: A Fidesz politikájából hiányzik az előrelátás és a környezetvédelem
A Liberálisok szerint Magyarország számára szomorú ünnep a Föld napja. A Fidesz az elmúlt években háttérbe szorította a környezetvédelem ügyét, és több megbocsáthatatlan lépést is tett hazánk természeti értékeivel szemben...
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
08 június 2016
HÍR
Szent-Iványi István: Értelmetlen az osztrák-magyar adok-kapok
Az elmúlt napokban éles vita bontakozott ki a menekültek visszaküldéséről Ausztria és hazánk vezetői között.

Videók

LiBERÁLiSOK