Belépek a Pártba
07 február
2015
HÍR
807 látogató

A kormány hátráltatja a devizahiteles pereket

Az igazságügyi  tárca minden lehetséges eszközzel igyekszik csökkenteni a devizahiteles perek számát. Ezt elősegítendő a kormány a folyamatos jogszabály változtatásokkal be is avatkozott a folyamatban lévő perekbe. Ezzel egyrészt a kormány megsértette a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, másrészt olyan jogi szabályozást hozott létre, amely ellentmondásban van az uniós fogyasztóvédelmi alapelvekkel.

A Liberálisok írásbeli kérdést intéztek Trócsányi Lászlóhoz, hogy kiderüljön, miért kellett törvénnyel felfüggeszteni a folyamatban lévő devizahiteles pereket hosszú hónapokra. Az igazságügyi miniszter válaszából  kiderül, hogy a tárca abban érdekelt, hogy minél kevesebb per legyen.  A perek megszüntetéséért bizonyos esetekben az állam még anyagi juttatást is ajánl. A miniszter levelében elismeri, hogy a devizahiteles probléma még most is legalább 640 ezer kölcsönszerződést érint, de mint hozzáteszi, ezek peres kezelése megoldhatatlan feladat elé állítaná a bíróságokat.

Trócsányi László tehát úgy gondolja nem az emberek saját jogon vállalt érdekérvényesítése, hanem a bíróság tehermentesítése az elsődleges. Éppen ezért a kormány az utóbbi hónapokban devizamentés címén számos olyan lépést tett, mellyel nemcsak gátolja a perek indítását, hanem a már folyamatban lévő perek kimenetelébe is beavatkozott. Annak a hitelfelvevőnek ugyanis, aki a ,,devizamentés” előtt pert indított bankjával szemben azzal kell szembesülnie, hogy míg ügye áll,  folyamatosan változtak meg a per kimenetelét alapvetően befolyásoló jogszabályok nem feltétlenül az adós javára.

A kormány az elmúlt hónapok intézkedéseivel olyan jogszabályhalmazt hozott létre, amely szembemegy az Alkotmányban biztosított és az európai jogból származó fogyasztóvédelmi szabályokkal.  A perek felfüggesztésével, a bírói munka törvényi leállításával pedig a kormány megsértette a bírói függetlenséget és megsértette a hatalmi ágak szétválasztásának elvét is.

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK