Belépek a Pártba
30 augusztus
2014
HÍR
894 látogató

A KLIK felelőtlen gazdálkodásának nincs felelőse

A Magyar Liberális Párt írásbeli kérdéseket intézett Balog Zoltán miniszterhez, miután kiderült, hogy a kormány 19,7 milliárd forintot csoportosított át azonnali hatállyal a KLIK-nek. A Liberálisok azt szerették volna megtudni, ki a felelős azért, hogy az idei költségvetési keret, amely 500 milliárd forint volt, nem volt elég és azonnali kiegészítésre szorult.

A Liberálisok többek között arra várták a választ, hogy a KLIK korábbi vezetőjét miért nem vonták felelősségre a költségvetési pénz felelőtlen felhasználásáért. Korábban Szabó Balázs miniszteri biztos KLIK-ről szóló jelentése már utalt a szervezet gazdálkodási hibáira, majd az intézmény vezetője, Marekné Pintér Aranka távozott is székéből. Az EMMI a felelősség kérdésére nem adott konkrét választ, mindössze annyit írt, hogy a KLIK új vezetése a biztosíték arra, hogy ,,továbbra is” felelős gazdálkodás folyjon az intézményben. Ez azért abszurd, mert a KLIK-nek hónapok óta nincs új vezetése, tehát semmilyen biztosíték nincs a felelős gazdálkodásra.

Arra sem kaptak kielégítő választ a Liberálisok, hogy miért éppen 19,7 milliárdot ad a KLIK-nek a kormány, vagyis készült-e olyan szakmai anyag, amely az összegszerűséget indokolta.  Az EMMI mindössze annyi magyarázatot ad a KLIK azonnali támogatásának szükségességére, hogy az önkormányzatoktól érkezett adatok nem tették lehetővé a 2014-es pontos tervezést és a KLIK az önkormányzatoktól számos adósságot, kifizetetlen számlát örökölt, tehát az EMMI az önkormányzatokat okolja a KLIK pénzügyi tervezésének hibáiért és a túlköltésért.

A Liberálisok hiába firtatták azt is, hogy ismerve a gazdálkodási mutatókat, megérte-e az államosítás, azaz melyik az oktatási intézmények gazdaságosabb működtetési módja: az önkormányzati fenntartás és finanszírozás, vagy a KLIK irányítása alá vont működtetés. Ezt a kérdést az EMMI nevében válaszoló Rétvári Bence államtitkár teljesen figyelmen kívül hagyta és egy mondatot sem szánt a válaszra.

A KLIK pénznyelésének még koránt sincs vége, hiszen a szaktárcának október közepéig kell elkészítenie azt a javaslatot, amely a KLIK idei működéséhez szükséges további összeg biztosításáról szól majd.

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK