Belépek a Pártba
14 december
2017
HÍR
462 látogató

A Fidesz ne álljon Európa egységének az útjába!

A Liberálisok üdvözlik az európai reformfolyamat elindulását, amelynek egy újabb fontos állomása lehet a mostani brüsszeli csúcstalálkozó. Az európai országok többsége hisz abban, hogy a jelenlegi problémák megoldása a mélyebb és hatékonyabb integrációban rejlik, amelynek most jönnek létre az intézményi keretei. A megújult Európa egységét erősíti a közös európai ügyészség felállítása, a közös védelempolitika megerősítése, az eurózóna radikális reformja és a közös menekültügyi reform.

 E fontos pillérek közül három is napirenden szerepel a mostani csúcstalálkozón. A Liberálisok üdvözlik az állandó strukturált együttműködés létrejöttét a védelempolitikában, amely a majdani  közös haderő alapja. Örvendetes, hogy Magyarország is részese ennek a fontos kezdeményezésnek. A csúcstalálkozón megvitatják az eurózóna tervezett reformját is. Az eddigi javaslatokból is egyértelmű, hogy az európai egységfolyamat centruma az eurózóna lesz, ezért a Liberálisok felszólítják a kormányt, hogy minél hamarabb jelentse be a csatlakozási szándékot az euróövezethez, és kezdje meg az előkészületeket a közös valuta bevezetéséhez. A késlekedés Magyarország kimaradásához és marginalizálódásához vezethet. A menekültügy kérdésében érzékelhető feszültséget jelent a kötelező kvóták kérdése. A magyar és más közép-európai országok makacs elutasító magatartása azzal a veszéllyel jár, hogy szakadék keletkezik a közös erőfeszítéseken és szolidaritáson alapuló menekültpolitika támogatói és az ellenzők között, amely ezen utóbbi országok elszigetelődését és az európai egységfolyamattól eltávolodását idézheti elő.

A Liberálisok bírálják a magyar kormányt amiatt is, hogy nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez. Ezzel azt is veszélyeztetheti, hogy nem jut hozzá a számunkra fontos EU-pénzügyi forrásokhoz és azt a látszatot erősíti, hogy Magyarországon nagyon magas a korrupciós kockázat, és sok elkendőzött szabálytalanság van a támogatások felhasználása során.

A Liberálisok támogatják az egységesülő Európát, szorgalmazzák, hogy ennek Magyarország is részese legyen, mert hazánknak egyértelműen az az érdeke, hogy a fejlett centrumhoz, és ne a lemaradó perifériához tartozzon. Felszólítjuk a kormányt, hogy hagyjon fel a destruktív, az európai egységfolyamatot akadályozó magatartásával és az ország valódi érdekeinek megfelelően konstruktív módon vegyen részt a reformfolyamatban.

Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külügyi szakpolitikusa

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK