Belépek a Pártba
13 augusztus
2018
HÍR
543 látogató

A Fidesz lábbal tiporja az egyetemek autonómiáját

A kormány egy újabb lépéssel készül igába hajtani a szabad gondolkodást és magyar tudományos életet, miután egy kormányzati előterjesztésben megszüntetnék a társadalmi nemek tanulmánya mesterképzési szakot. A Liberálisok elfogadhatatlannak tartják az egyetemek autonómiájának a csorbítását. Támogatjuk a független tudományos műhelyeket, a Fidesz nem szüntethet meg kénye-kedve szerint egyetemi szakokat és nincsen felhatalmazása arra sem, hogy egyes szakok tudományosságát mérlegelje.

A társadalmi nemek kutatása Magyarországon hosszabb múltra tekinthet vissza, mint a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak létrehozása. Több magyar egyetemen régóta jelen van ez a tudományterület, többek között Szegeden, Debrecenben vagy a budapesti Corvinus Egyetemen is. Az EMMI a gazdaságosságot és a tudományos hátteret kéri számon a képzésen, azonban mindkét érv hamis alapokon áll. Míg az előbb említett tudományos múlt bőven megalapozza a mesterképzést, a gazdaságosságát azért sem kérheti számon a minisztérium, mivel az a 11 ember, aki 2018-ban erre a képzésre felvételt nyert állami ösztöndíjjal, vállalta, hogy ugyanennyi időt eltölt regisztrált munkavállalóként, vagy visszafizeti az állami támogatást. Mindezek mellett pedig a Fidesz kormányzása alatt ment végbe az az akkreditációs eljárás, ami nélkül ez a mesterszak el sem indulhatott volna.

Nem idegen a Fidesztől, hogy hamis indokokkal beleszóljanak hazánk legnívósabb egyetemeinek a szakmai életébe. A Liberálisok kiállnak az ELTE és a CEU függetlensége mellett, a kormányzat nem szólhat bele a tudományos élet és ezen belül az egyetemek működésébe.

Kép: 24.hu

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK