Belépek a Pártba
21 március
2017
HÍR
803 látogató

A diszkrimináció minden esetben jogsértés

Budapest, 2017. március 21., kedd (MTI) – A diszkrimináció minden esetben jogsértés – mondta Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője A Liberális Magyarországért Alapítvány (ALMA) “Esélyt! Egyenlőséget!” címmel megrendezett budapesti kerekasztal-beszélgetésén kedden.

A politikus hozzátette: a program a jogtudatosság hónapja programsorozat záró rendezvénye, amelyet azért indítottak, mert úgy érzik, hogy több társadalmi csoport is kénytelen az Európai Unió határain belül mindennapos, rendszerszintű diszkriminációt elszenvedni.
Bősz Anett szerint a mai Magyarországon és Európában nem jelentenek kivételt ez alól a nők, a romák, vagy a származásuk alapján megkülönböztetett társadalmi csoportok, a fogyatékossággal élők, illetve az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösség) tagjai sem, ami elfogadhatatlan.
Hangsúlyozta: az Európai Unió antidiszkriminációs szabályozása alapján senkit sem szabad neme, származása, életkora, fogyatékossága, nemi identitása, vagy szexuális orientációja alapján megkülönböztetni. Ezzel szemben azt tapasztalják, hogy ma Magyarországon több csoport tagja “másodrendű állampolgárként” kénytelen élni.
“Nem túlzás azt állítani, hogy a mai magyar kormány gyakorlatilag egyetlen csoportot kezel elsőrangú állampolgárként, ők pedig a középkorú, fehér bőrű, jól kereső férfiak, akik ráadásul keresztények és nagycsaládosok” – fogalmazott.
Rámutatott: a mai Országgyűlésnek mindössze 9 százaléka nő, a nők bérszakadéka pedig meghaladja az Európai Unió átlagát. Utalt a világgazdasági fórum legfrissebb felmérésére, amely arra keresett választ, hogy mennyire jó nőnek lenni egy adott országban, és 145 országból Magyarország a 99. helyen végzett.
Arról is beszélt: lakosságarányosan 7 százalék a romák aránya, ugyanakkor a foglalkoztatottaknak mindössze 2-2,5 százaléka roma. Hozzátette: a romák 68 százaléka találkozott már diszkriminációval munkakeresése során, de nem sokkal jobb a fogyatékossággal élők helyzete sem, társadalmi csoportjuknak mindössze 17 százaléka dolgozik.
Az ügyvivő ismertetése szerint a transzneműek 55 százaléka számolt be arról, hogy veszített már el meglévő munkahelyet; 40 százalék azoknak az aránya, akik azt mondják, hogy kénytelenek voltak hazudni saját szexuális orientációjukról annak érdekében, hogy megkaphassák az adott munkát.
Bősz Anett reményét fejezte ki, hogy az általuk meghirdetett jogtudatossági hónap hozzájárult ahhoz, hogy az emberekben tudatosuljanak a jogaik, hogy nem lehet velük bármit megtenni és ha mégis megtették, forduljanak jogsegélyért, illetve az erre a célra létrehozott  hatóságokhoz. Hozzátette: az egyenlő bánásmódról szóló törvény világosan kimondja, hogy senkit nem lehet olyan tulajdonságért megkülönböztetni, amiről ő maga nem tehet.
Ignácz József, Besence liberális polgármestere köszöntőjében arról beszélt: ha a romák részarányát vesszük alapul, akkor a mintegy 3200 önkormányzat közül 200-ban kellene roma nemzetiséghez tartozó polgármesternek lennie, amit az is indokolna, hogy a vidéki kistelepüléseken a roma lakosság részaránya magasabb. Ezzel szemben amikor nekifogtak a Roma Polgármesterek Szövetségének megalakításához, azt tapasztalták, hogy mindössze 30 olyan település van, ahol roma származású a polgármester.
A településvezető – aki maga is tagja a roma kisebbségnek – elmondta, hogy fontos beszélni a területi megkülönböztetésről is, mivel azok az emberek, akik kisebb, elmaradottabb térségből származnak, hátrányban vannak azokkal szemben, akik nagyobb településről jönnek. Hangsúlyozta az egyén és a család felelősségét is, szerinte ők hozhatnak létre erőt felmutatni tudó közösséget, amelyből társadalmi felelősség válhat.
A kerekasztal-beszélgetésen fogyatékkal élők problémáival, a nők, a melegek, illetve a romák jogaival foglalkozó szakértők is felszólaltak.

 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK