Belépek a Pártba
07 július
2014
HÍR
860 látogató

A devizahiteleseket mentő törvény sérti a jogbiztonságot, ezért a Liberális Párt arra kéri Áder Jánost, hogy ne írja azt alá!

A Fidesz devizahitelekkel kapcsolatos törvénytervezete nem oldja meg a devizahitelesek alapproblémáját, és súlyosan sérti a jogbiztonságot. A Magyar Liberális Párt arra kéri Áder Jánost, hogy ne írja alá a törvényt, ne törvényesítse a törvénytelenséget.

A Fidesz devizamentése nem más, mint egy kommunikációs trükk. A kormánypárt úgy tesz, mintha segítene a devizahiteleseken, pénzesőt ígér, eközben nem történik más, mint a magyar jogállamiság és jogbiztonság teljes kiüresítése. A kormány ezzel a lépésével lesöpri magáról a devizahitelesek problémáját és helyzetbe hozza a főként külföldi hitelező bankokkal szemben saját, hazai pénzügyi érdekeltségeit. Százezreket, milliókat ígér azoknak az embereknek a kormány, akiket saját gazdaságpolitikájával juttatott reménytelen helyzetbe, hiszen a Fidesz uralma alatt és katasztrofális gazdaságpolitikájának következtében gyengült a forint olyan mértékben, hogy a havi törlesztőrészletek akár 40%-kal is emelkedtek.

A törvény végrehajtása már nem lesz olyan egyszerű, mint megalkotása, a jogszabály számtalan kérdést megválaszolatlanul hagy. Felforgatja a polgári jog alapvető elveit, az elévülési idő szabályának megváltoztatásával visszamenőlegesen is beavatkozik a polgári jogi viszonyokba. Az árfolyamrésre vonatkozó kúriai döntés törvényesítésével a legszorosabb állami felügyelet alatt működő gazdasági szervezetek számára is elbizonytalanítja a jogkövető magatartást, az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó rendelkezések pedig kiszámíthatatlanná teszik a pénzintézetek számára a hitelezési tevékenység törvényességének megítélését. Ahol a kormány utólag bármikor – akár visszamenőleges hatállyal – megváltozatathatja a lakossági hitelezés és általában a gazdasági tevékenység szabályait, ott nincs gazdasági alkotmányosság, jogbiztonság, ott a hitelezés a szerencsejátékkal lesz azonos.

A törvénnyel a Fidesz a magyar pénzintézeti rendszernek ezer milliárd forintos veszteséget okoz, veszélyeztetve ezzel működőképességüket, az ország gazdasági érdekeit, miközben nem nyújt megoldást a rászoruló devizahitelesek problémáira.

A köztársasági elnök aláírása nem egy törvény ratifikálásáról fog szólni, hanem a magyar jogbiztonság és jogállamiság megszüntetéséről.

Bodnár Zoltán, Gazdaságpolitikai-főtanácsadó, Liberálisok

 

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK