Belépek a Pártba
07 július
2014
HÍR
554 látogató

A devizahiteleseket mentő törvény sérti a jogbiztonságot, ezért a Liberális Párt arra kéri Áder Jánost, hogy ne írja azt alá!

A Fidesz devizahitelekkel kapcsolatos törvénytervezete nem oldja meg a devizahitelesek alapproblémáját, és súlyosan sérti a jogbiztonságot. A Magyar Liberális Párt arra kéri Áder Jánost, hogy ne írja alá a törvényt, ne törvényesítse a törvénytelenséget.

A Fidesz devizamentése nem más, mint egy kommunikációs trükk. A kormánypárt úgy tesz, mintha segítene a devizahiteleseken, pénzesőt ígér, eközben nem történik más, mint a magyar jogállamiság és jogbiztonság teljes kiüresítése. A kormány ezzel a lépésével lesöpri magáról a devizahitelesek problémáját és helyzetbe hozza a főként külföldi hitelező bankokkal szemben saját, hazai pénzügyi érdekeltségeit. Százezreket, milliókat ígér azoknak az embereknek a kormány, akiket saját gazdaságpolitikájával juttatott reménytelen helyzetbe, hiszen a Fidesz uralma alatt és katasztrofális gazdaságpolitikájának következtében gyengült a forint olyan mértékben, hogy a havi törlesztőrészletek akár 40%-kal is emelkedtek.

A törvény végrehajtása már nem lesz olyan egyszerű, mint megalkotása, a jogszabály számtalan kérdést megválaszolatlanul hagy. Felforgatja a polgári jog alapvető elveit, az elévülési idő szabályának megváltoztatásával visszamenőlegesen is beavatkozik a polgári jogi viszonyokba. Az árfolyamrésre vonatkozó kúriai döntés törvényesítésével a legszorosabb állami felügyelet alatt működő gazdasági szervezetek számára is elbizonytalanítja a jogkövető magatartást, az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó rendelkezések pedig kiszámíthatatlanná teszik a pénzintézetek számára a hitelezési tevékenység törvényességének megítélését. Ahol a kormány utólag bármikor – akár visszamenőleges hatállyal – megváltozatathatja a lakossági hitelezés és általában a gazdasági tevékenység szabályait, ott nincs gazdasági alkotmányosság, jogbiztonság, ott a hitelezés a szerencsejátékkal lesz azonos.

A törvénnyel a Fidesz a magyar pénzintézeti rendszernek ezer milliárd forintos veszteséget okoz, veszélyeztetve ezzel működőképességüket, az ország gazdasági érdekeit, miközben nem nyújt megoldást a rászoruló devizahitelesek problémáira.

A köztársasági elnök aláírása nem egy törvény ratifikálásáról fog szólni, hanem a magyar jogbiztonság és jogállamiság megszüntetéséről.

Bodnár Zoltán, Gazdaságpolitikai-főtanácsadó, Liberálisok

 

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
22 június 2016
HÍR
Szolidárisak vagyunk a béremelésükért küzdő önkormányzati dolgozókkal
A Magyar Liberális Párt szolidaritást vállal azokkal az önkormányzati dolgozókkal, akik ma munkabeszüntetéssel hívták fel a figyelmet a bérhelyzetükre.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.
22 április 2016
HÍR
Liberálisok a Föld napjára: A Fidesz politikájából hiányzik az előrelátás és a környezetvédelem
A Liberálisok szerint Magyarország számára szomorú ünnep a Föld napja. A Fidesz az elmúlt években háttérbe szorította a környezetvédelem ügyét, és több megbocsáthatatlan lépést is tett hazánk természeti értékeivel szemben...
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
08 június 2016
HÍR
Szent-Iványi István: Értelmetlen az osztrák-magyar adok-kapok
Az elmúlt napokban éles vita bontakozott ki a menekültek visszaküldéséről Ausztria és hazánk vezetői között.

Videók

LiBERÁLiSOK